CHIAVARI, CRISTIANA
CHIAVARI, CRISTIANA
DIPARTIMENTO DI SCIENZE E TECNOLOGIE AGRO-ALIMENTARI
Physicochemical, microbiological, and sensory characterization of ‘Nduja, a typical sausage from Calabria, southern Italy
2018 Chiavari, Cristiana; Grazia, Luigi; Benevelli, Marzia; Faustini, Lorena; Coloretti, Fabio*
Detection and identification of yeasts in natural whey starter for Parmigiano Reggiano cheese-making
2017 Coloretti, Fabio; Chiavari, Cristiana; Luise, Diana; Tofalo, Rosanna; Fasoli, Giuseppe; Suzzi, Giovanna; Grazia, Luigi
Ruolo dei lieviti nella produzione e stagionatura del Parmigiano Reggiano
2017 Coloretti, F.; Chiavari, C.; Benevelli, M.; Castagnetti, G. B.; Grazia, L.
Survival of Spoilage and Pathogenic Microorganisms on Cardboard and Plastic Packaging Materials
2017 Lorenzo, Siroli; Francesca, Patrignani; Serrazanetti, Diana I.; Cristiana, Chiavari; Marzia, Benevelli; Luigi, Grazia; Rosalba, Lanciotti
Whey starter addition during maturation of evening milk: effects on some characteristics of cheese milk and Parmigiano–Reggiano cheese
2016 Coloretti, Fabio; Chiavari, Cristiana; Nocetti, Marco; Reverberi, Paolo; Bortolazzo, Elena; Musi, Valeria; Grazia, Luigi
A procedure for the sensory evaluation of Salama da sugo, a typical fermented sausage produced in the Emilia Romagna Region, Italy
2015 Coloretti, Fabio; Grazia, Luigi; Gardini, Fausto; Lanciotti, Rosalba; Montanari, Chiara; Tabanelli, Giulia; Chiavari, Cristiana
Effect of wine addition on microbiological characteristics, volatile molecule profiles and biogenic amine contents in fermented sausages
2014 Fabio Coloretti; Giulia Tabanelli; Cristiana Chiavari; Rosalba Lanciotti; Luigi Grazia; Fausto Gardini; Chiara Montanari
Biogenic amine content and aromatic profile of Salama da sugo, a typical cooked fermented sausage produced in Emilia Romagna Region (Italy)
2013 Gardini F.; Tabanelli G.; Lanciotti R.; Montanari C.; Luppi M.; Coloretti F.; Chiavari C.; Grazia L.
Characterization of Salama da Sugo, a traditional fermented Italian sausage.
2012 Giulia Tabanelli; Chiara Montanari; Fabio Coloretti; Cristiana Chiavari; Luigi Grazia; Rosalba Lanciotti; Fausto Gardini
Effects of starter cultures and fermentation climate on the properties of two types of typical Italian dry fermented sausages produced under industrial conditions
2012 Tabanelli G.; Coloretti F.; Chiavari C.; Grazia L.; Lanciotti R.; Gardini F.
Role of Streptococcus thermophilus PRI60 in histamine accumulation in cheese
2012 F. Gardini; F. Rossi; L. Rizzotti; S. Torriani; L. Grazia; C. Chiavari; F. Coloretti; G. Tabanelli
Il formaggio come alimento funzionale: aspetti tecnologici e sensoriali legati all'additivazione di zinco nella produzione di squacquerone
2011 Chiavari C.; Coloretti F.; Grazia L.; Malavolta M.; Mocchegiani E.
I salumi: una proposta per la valorizzazione dei bovini a fine carriera. Parte I: salsiccia, salami e "Magronella"
2010 Chiavari C.; Coloretti F.; Melia S.; Grazia L.
I salumi: una proposta per la valorizzazione dei bovini a fine carriera. Parte II: "Bovella" e "Bovotto"
2010 Chiavari C.; Coloretti F.; Melia S.; Grazia L.
Control of biogenic amines in low acid salami
2008 Coloretti F.; Chiavari C.; Carri S.; Armaforte E.; Castagnetti G.B.
I batteri lattici nelle diverse fasi del processo di caseificazione
2008 L.Grazia; F. Coloretti; C.Chiavari; G.B. Castagnetti; P. Reverberi; M. Nocetti; P. Vecchia
PROFILI SENSORIALI DI SALSICCE OTTENUTE CON CARNE BOVINA
2008 CHIAVARI C.; COLORETTI F.
Analisi sensoriale dei salami: proposta di un metodo
2007 Chiavari C.; Coloretti F.; Ferri G.; Nanni M.
Antifungal activity of lactobacilli isolated from salami
2007 Coloretti F.; Carri S.; Armaforte E.; Chiavari C.; Grazia L.; Zambonelli C.
Influenza della spugnatura sulle caratteristiche sensoriali del Puzzone di Moena
2007 Chiavari C.; Coloretti F.; Gaiarin G.
Titolo | Autore(i) | Anno | Periodico | Editore | Tipo | File |
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Physicochemical, microbiological, and sensory characterization of ‘Nduja, a typical sausage from Calabria, southern Italy | Chiavari, Cristiana; Grazia, Luigi; Benevelli, Marzia; Faustini, Lorena; Coloretti, Fabio* | 2018-01-01 | JOURNAL OF FOOD SAFETY | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Detection and identification of yeasts in natural whey starter for Parmigiano Reggiano cheese-making | Coloretti, Fabio; Chiavari, Cristiana; Luise, Diana; Tofalo, Rosanna; Fasoli, Giuseppe; Suzzi, Gi...ovanna; Grazia, Luigi | 2017-01-01 | INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Ruolo dei lieviti nella produzione e stagionatura del Parmigiano Reggiano | Coloretti, F.; Chiavari, C.; Benevelli, M.; Castagnetti, G. B.; Grazia, L. | 2017-01-01 | SCIENZA E TECNICA LATTIERO-CASEARIA | - | 1.01 Articolo in rivista | stlc15_compressed.pdf |
Survival of Spoilage and Pathogenic Microorganisms on Cardboard and Plastic Packaging Materials | Lorenzo, Siroli; Francesca, Patrignani; Serrazanetti, Diana I.; Cristiana, Chiavari; Marzia, Bene...velli; Luigi, Grazia; Rosalba, Lanciotti | 2017-01-01 | FRONTIERS IN MICROBIOLOGY | - | 1.01 Articolo in rivista | 67_Siroli et al 2017 Frontiers Pack.pdf |
Whey starter addition during maturation of evening milk: effects on some characteristics of cheese milk and Parmigiano–Reggiano cheese | Coloretti, Fabio; Chiavari, Cristiana; Nocetti, Marco; Reverberi, Paolo; Bortolazzo, Elena; Musi,... Valeria; Grazia, Luigi | 2016-01-01 | DAIRY SCIENCE & TECHNOLOGY | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
A procedure for the sensory evaluation of Salama da sugo, a typical fermented sausage produced in the Emilia Romagna Region, Italy | Coloretti, Fabio; Grazia, Luigi; Gardini, Fausto; Lanciotti, Rosalba; Montanari, Chiara; Tabanell...i, Giulia; Chiavari, Cristiana | 2015-01-01 | JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Effect of wine addition on microbiological characteristics, volatile molecule profiles and biogenic amine contents in fermented sausages | Fabio Coloretti; Giulia Tabanelli; Cristiana Chiavari; Rosalba Lanciotti; Luigi Grazia; Fausto Ga...rdini; Chiara Montanari | 2014-01-01 | MEAT SCIENCE | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Biogenic amine content and aromatic profile of Salama da sugo, a typical cooked fermented sausage produced in Emilia Romagna Region (Italy) | Gardini F.; Tabanelli G.; Lanciotti R.; Montanari C.; Luppi M.; Coloretti F.; Chiavari C.; Grazia L. | 2013-01-01 | FOOD CONTROL | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Characterization of Salama da Sugo, a traditional fermented Italian sausage. | Giulia Tabanelli; Chiara Montanari; Fabio Coloretti; Cristiana Chiavari; Luigi Grazia; Rosalba La...nciotti; Fausto Gardini | 2012-01-01 | - | HEPERKAN D., KARBANCIOUGLU-GULER F., DASKAYA-D. | 4.02 Riassunto (Abstract) | - |
Effects of starter cultures and fermentation climate on the properties of two types of typical Italian dry fermented sausages produced under industrial conditions | Tabanelli G.; Coloretti F.; Chiavari C.; Grazia L.; Lanciotti R.; Gardini F. | 2012-01-01 | FOOD CONTROL | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Role of Streptococcus thermophilus PRI60 in histamine accumulation in cheese | F. Gardini; F. Rossi; L. Rizzotti; S. Torriani; L. Grazia; C. Chiavari; F. Coloretti; G. Tabanelli | 2012-01-01 | INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Il formaggio come alimento funzionale: aspetti tecnologici e sensoriali legati all'additivazione di zinco nella produzione di squacquerone | Chiavari C.; Coloretti F.; Grazia L.; Malavolta M.; Mocchegiani E. | 2011-01-01 | SCIENZA E TECNICA LATTIERO-CASEARIA | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
I salumi: una proposta per la valorizzazione dei bovini a fine carriera. Parte I: salsiccia, salami e "Magronella" | Chiavari C.; Coloretti F.; Melia S.; Grazia L. | 2010-01-01 | INGEGNERIA ALIMENTARE. LE CARNI | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
I salumi: una proposta per la valorizzazione dei bovini a fine carriera. Parte II: "Bovella" e "Bovotto" | Chiavari C.; Coloretti F.; Melia S.; Grazia L. | 2010-01-01 | INGEGNERIA ALIMENTARE. LE CARNI | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Control of biogenic amines in low acid salami | Coloretti F.; Chiavari C.; Carri S.; Armaforte E.; Castagnetti G.B. | 2008-01-01 | JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
I batteri lattici nelle diverse fasi del processo di caseificazione | L.Grazia; F. Coloretti; C.Chiavari; G.B. Castagnetti; P. Reverberi; M. Nocetti; P. Vecchia | 2008-01-01 | - | Consorzio del Formaggio Parmigiano-Reggiano | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
PROFILI SENSORIALI DI SALSICCE OTTENUTE CON CARNE BOVINA | CHIAVARI C.; COLORETTI F. | 2008-01-01 | - | s.n | 4.03 Poster | - |
Analisi sensoriale dei salami: proposta di un metodo | Chiavari C.; Coloretti F.; Ferri G.; Nanni M. | 2007-01-01 | INDUSTRIE ALIMENTARI | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Antifungal activity of lactobacilli isolated from salami | Coloretti F.; Carri S.; Armaforte E.; Chiavari C.; Grazia L.; Zambonelli C. | 2007-01-01 | FEMS MICROBIOLOGY LETTERS | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Influenza della spugnatura sulle caratteristiche sensoriali del Puzzone di Moena | Chiavari C.; Coloretti F.; Gaiarin G. | 2007-01-01 | SCIENZA E TECNICA LATTIERO-CASEARIA | - | 1.01 Articolo in rivista | - |