NATALI, NADIA
NATALI, NADIA
DIPARTIMENTO DI SCIENZE E TECNOLOGIE AGRO-ALIMENTARI
Personale tecnico amm.vo
Changes in phenolic composition of red wines aged in cherry wood
2015 Fabio Chinnici; Nadia Natali; Attilio Bellachioma; Andrea Versari; Claudio Riponi
Evaluation of volatile aldehydes as discriminating parameters in quality vinegars with protected European geographical indication
2015 Enrique Durán-Guerrero; Fabio Chinnici; Nadia Natali; Claudio Riponi;
Evaluation of volatile aldehydes as discriminating parameters in quality vinegars with protected European geographical indication
2015 Duran-Guerrero, E.; Chinnici, F.; Natali, N.; Riponi, C.
Efficacy of chitosan in inhibiting the oxidation of (+)-catechin in white wine model solutions
2014 Fabio Chinnici; Nadia Natali; Claudio Riponi
Evoluzione ossidativa di (+)-catechina in vini modello contenenti anidride solforosa, acido ascorbico o gallotannino
2013 Fabio Chinnici; Francesca Sonni; Nadia Natali; Claudio Riponi
Influenza dell'affinamento in fusti di ciliegio sulla composizione fenolica non antocianica di vini rossi
2013 Fabio Chinnici; Francesca Sonni; Nadia Natali; Claudio Riponi
Oxidative evolution of (+)-catechin in model white wine solutions containing sulfur dioxide, ascorbic acid or gallotannins
2013 F. Chinnici; F. Sonni; N. Natali; C. Riponi
Comparative changes in color features and pigment composition of red wines aged in oak and cherry wood casks
2011 F. Chinnici; N. Natali; F. Sonni; A. Bellachioma; C. Riponi
Consumo fermentativo di N assimilabile e sviluppo/evoluzione della componente volatile in vini bianchi ottenuti in assenza di SO2
2011 F. Sonni; M.J. Cejudo Bastante; N. Natali; F. Chinnici; C. Riponi
Influenza dell’invecchiamento in legno di ciliegio sulla componente antocianica e sul colore di vini rossi
2011 F. Chinnici; F. Sonni; N. Natali; C. Riponi
PRE-FERMENTATIVE REPLACEMENT OF SULPHUR DIOXIDE BY LYSOZYME AND OENOLOGICAL TANNINS: EFFECT ON THE FORMATION AND EVOLUTION OF VOLATILE COMPOUNDS DURING THE BOTTLE STORAGE OF WHITE WINES
2011 F. Sonni; F. Chinnici; N. Natali; C. Riponi
Caratterizzazione della componente antocianica in vini rossi ottenuti per macerazione carbonica: correlazione con i parametri spettrofotometrici relativi al colore
2009 F. Chinnici; F. Sonni; N. Natali; S. Galassi; C. Riponi
Color features and pigment composition of Italian carbonic macerated red wines
2009 F.Chinnici; F.Sonni; N.Natali; S.Galassi; C.Riponi
gas Chromatograpy-Mass Spectrometry (GC-MS) characterisation of volatile compounds in quality vinegars with protected European geographical indication
2009 F.Chinnici; E.Duran; F.Sonni; N.Natali; R.Natera; C.Riponi
Produzione di Vini in assenza di SO2: Influenza del lisozima e del tannino di galla sulla componente volatile
2009 F. Sonni; M. J. Cejudo Bastante;F. Chinnici; N. Natali; C. Riponi
Replacement of sulfure dioxide by lysozyme and oenological tannins during fermentation: influence on volatile composition of white wines
2009 F.Sonni; M.J.C. Bastante; F.Chinnici; N.Natali; C.Riponi
Pigment composition of wines obtained from carbonic maceration: correlations with colour features
2008 F.Chinnici; F.Sonni; N.Natali; S.Galassi; C.Riponi
Solid-phase extraction method for determination of volatile compounds in traditional balsamic vinegar
2008 E.Duran Guerrero; F.Chinnici; N.Natali; R.Natera Marin; C.Riponi
Caratterizzazione Analitica di Frammenti Legnosi ad Uso Enologico: La componente volatile e la sicurezza d’uso.
2007 Fabio Chinnici; Nadia Natali; Francesca Sonni; Claudio Riponi
Presence of polycyclic aromatic hydrocarbons in woody chips used as ajuvant in wines, vinegars and distillates.
2007 F.Chinnici; N.Natali; U.Spinabelli; C.Riponi