PRANDINI, LAURA
PRANDINI, LAURA
DIMEVET - DIPARTIMENTO DI SCIENZE MEDICHE VETERINARIE
Dottorandi
Application of near-infrared spectroscopy as at line method for the evaluation of histamine in tuna fish (Thunnus albacares)
2025 Currò, Sarah; Savini, Federica; Fasolato, Luca; Indio, Valentina; Tomasello, Federico; Rampazzo, Giulia; Zironi, Elisa; Pagliuca, Giampiero; Gazzotti, Teresa; Prandini, Laura; Accurso, Damiano; Serraino, Andrea; Giaccone, Valerio; Giacometti, Federica
Autocontrollo e controllo ufficiale nel processo di produzione della carne frollata a secco nella normativa unionale
2025 Liuzzo, G.; Savini, F.; Prandini, L.; Padovani, A.; Benedetti, S.; Granitto, G.; Serraino, A.
Behaviour of Listeria monocytogenes and Yersinia enterocolitica during beef dry-aging up to 60 days
2025 Savini, Federica; Prandini, Laura; Indio, Valentina; Tomasello, Federico; Seguino, Alessandro; De Cesare, Alessandra; Panseri, Sara; Giacometti, Federica; Delibato, Elisabetta; Bardasi, Lia; Taddei, Roberta; Serraino, Andrea
Neglected and Underutilized Fish Species: The Potential Loss of Value in the Italian Context
2025 Masi, M.; Vecchio, Y.; Dolfi, E.; Marrocco, E. S.; Yeter, G.; Troise, F.; Prandini, L.; Savini, F.; Panebianco, F.; Pandiscia, A.; Bonerba, E.; Terio, V.; Civera, T.; Serraino, A.; Giacometti, F.
Production of biogenic amines and changes in the microbiome composition of dry-cured fish during dynamic storage up to the end of the shelf life
2025 De Cesare, Alessandra; Indio, Valentina; Savini, Federica; Mansouri, Anis; Barbieri, Federica; Gardini, Fausto; Polizzi, Giulia; Prandini, Laura; Tomasello, Federico; Seguino, Alessandro; Serraino, Andrea
Valutazione della resistenza ai carbapenemi di Escherichia coli commensali isolati da carcasse e contenuto cecale di coniglio
2025 Prandini, L.; Fiorentini, L.; Siclari, C. R.; Parigi, M.; Giacometti, F.; Polizzi, G.; Zanato, E.; Seguino, A.; Indio, V.; De Cesare, A.; Serraino, A.; Savini, F.
Effect of infrared technology on the behavior of Listeria monocytogens, Salmonella spp. and Enterobacteriaceae in homogenized raw vaccine milk: preliminary results
2024 Savini, Federica; Tomasello, Federico; Indio, Valentina; De Cesare, Alessandra; Fontana, Mauro; Panseri, Sara; Prandini, Laura; Serraino, Andrea; Giacometti, Federica
Ensuring safety in dry-cured fish products: describing the behaviour of Listeria monocytogenes in artisanal ready to eat salmon, swordfish and tuna
2024 Tomasello, Federico; Prandini, Laura; Savini, Federica; Giacometti, Federica; Indio, Valentina; Troja, Fulvia; Mekonnen, YITAGELE TEREFE; Valero Díaz, Antonio; DE CESARE, Alessandra; Serraino, Andrea
Impact of dry aging on quality parameters and microbiological safety of beef
2024 Savini, Federica; Indio, Valentina; Panseri, Sara; Chiesa, Luca; Negri, Armando; Grassi Scalvini, Francesca; De Cesare, Alessandra; Mazzoni, Maurizio; Clavenzani, Paolo; Prandini, Laura; Tomasello, Federico; Terefe Mekonnen, Yitagele; Giacometti, Federica; Serraino, Andrea
Impact of fish dry-curing on the behaviour of Listeria monocytogenes during the production of ready to eat fishery products
2024 Savini, Federica; Giacometti, Federica; Tomasello, Federico; Indio, Valentina; Gardini, Fausto; Barbieri, Federica; Bardasi, Lia; Ramini, Mattia; Prandini, Laura; Terrefe Mekkonnen, Yitagele; Cuomo, Sean Alberto; De Cesare, Alessandra; Serraino, Andrea
Impiego di nuove tecnologie per la frollatura dei prodotti della pesca: questionario sullo stato dell'arte nell'attività di ristorazione
2024 Diolaiti, Aurora; Marrone, Raffaele; Prandini, Laura; Indio, Valentina; Savini, Federica
MALDI-TOF and machine learning: preliminary results of Campylobacter jejuni sub-typing
2024 Garofolo, Giuliano; Felicioni, Eugenio; Romualdi, Teresa; Prandini, Laura; Indio, Valentina; Savini, Federica; Giacometti, Federica
Maturazione del pesce: revisione della letteratura ed aspetti/considerazioni di sicurezza alimentare.
2024 Troise F., Savini F., Prandini L., Indio V., De Cesare A., Masi M., Vecchio Y., Panebianco F., Civera T., Terio V., Bonerba E., Pandiscia A., Alberghini L., Catellani P., Serraino A., Giacometti F.
Microbiological safety of dry-aged meat: a critical review of data gaps and research needs to define process hygiene and safety criteria
2024 Savini, Federica; Indio, Valentina; Giacometti, Federica; Mekkonnen, Yitagele Terefe; De Cesare, Alessandra; Prandini, Laura; Marrone, Raffaele; Seguino, Alessandro; Di Paolo, Marika; Vuoso, Valeria; Tomasello, Federico; Serraino, Andrea
Microbiological safety of dry-cured fish from the raw material to the end of processing
2024 Indio, Valentina; Savini, Federica; Gardini, Fausto; Barbieri, Federica; Prandini, Laura; Mekonnen, Yitagele Terefe; Tomasello, Federico; Giacometti, Federica; Seguino, Alessandro; Serraino, Andrea; De Cesare, Alessandra
Modifiche istologiche della carne frollata a secco
2024 Savini, Federica; Mazzoni, Maurizio; Prandini, Laura; Tomasello, Federico; Giacometti, Federica; Seguino, Alessandro; DE CESARE, Alessandra; Serraino, Andrea
Politica comune della pesca e catture indesiderate: revisione normativa per una corretta gestione ed opportunità di valorizzazione di specie ittiche neglette. XXXIII Congresso Nazionale dei Medici Veterinari Igienisti,
2024 Panebianco F., Civera T., Prandini L., Savini F., Indio V., Masi M., Vecchio Y., De Cesare A., Troise F., Terio V., Bonerba E., Pandiscia A., Alberghini L., Catellani P., Serraino A., Giacometti F
Valorizzazione di specie ittiche neglette per la produzione di prodotti innovativi sottoposti al processo di maturazione
2024 Prandini, Laura; Savini, Federica; Indio, Valentina; Masi, Margherita; Vecchio, Yari; DE CESARE, Alessandra; Troise, Francesca; Panebianco, Felice; Civera, Tiziana; Terio, Valentina; Bonerba, Elisabetta; Pandiscia, Annamaria; Alberghini, Leonardo; Catellani, Paolo; Serraino, Andrea; Giacometti, Federico
EFFETTO DELL’AZIONE DEI RAGGI INFRAROSSI SULLA CARICA BATTERICA PATOGENA DI LATTE CRUDO VACCINO
2023 F. Savini, F. Giacometti, F. Tomasello, L. Prandini, Y. Mekkonnen, V. Indio, M. Fontana, A. Serraino, A. De Cesare
Rabbit slaughter hygiene: evaluation of process hygiene criteria for the supposed food category carcasses of rabbit
2023 Maria Parigi, Laura Fiorentini, Laura Prandini, Claudio Milandri, Mauro Rosetti, Giovanni Tosi, Simona Perulli, Linda Formenti, Federico Tomasello, Federica Savini, Valentina Indio, Alessandra De Cesare, Andrea Serraino, Federica Giacometti
| Titolo | Autore(i) | Anno | Periodico | Editore | Tipo | File |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Application of near-infrared spectroscopy as at line method for the evaluation of histamine in tuna fish (Thunnus albacares) | Currò, Sarah; Savini, Federica; Fasolato, Luca; Indio, Valentina; Tomasello, Federico; Rampazzo, ...Giulia; Zironi, Elisa; Pagliuca, Giampiero; Gazzotti, Teresa; Prandini, Laura; Accurso, Damiano; Serraino, Andrea; Giaccone, Valerio; Giacometti, Federica | 2025-01-01 | FOOD CONTROL | - | 1.01 Articolo in rivista | 1- Curro Food Control 2025.pdf |
| Autocontrollo e controllo ufficiale nel processo di produzione della carne frollata a secco nella normativa unionale | Liuzzo, G.; Savini, F.; Prandini, L.; Padovani, A.; Benedetti, S.; Granitto, G.; Serraino, A. | 2025-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
| Behaviour of Listeria monocytogenes and Yersinia enterocolitica during beef dry-aging up to 60 days | Savini, Federica; Prandini, Laura; Indio, Valentina; Tomasello, Federico; Seguino, Alessandro; De... Cesare, Alessandra; Panseri, Sara; Giacometti, Federica; Delibato, Elisabetta; Bardasi, Lia; Taddei, Roberta; Serraino, Andrea | 2025-01-01 | INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY | - | 1.01 Articolo in rivista | Savini_et_al_IJFM_2024_REV round 2 clean.pdf |
| Neglected and Underutilized Fish Species: The Potential Loss of Value in the Italian Context | Masi, M.; Vecchio, Y.; Dolfi, E.; Marrocco, E. S.; Yeter, G.; Troise, F.; Prandini, L.; Savini, F....; Panebianco, F.; Pandiscia, A.; Bonerba, E.; Terio, V.; Civera, T.; Serraino, A.; Giacometti, F. | 2025-01-01 | SUSTAINABILITY | - | 1.01 Articolo in rivista | sustainability-17-08808.pdf |
| Production of biogenic amines and changes in the microbiome composition of dry-cured fish during dynamic storage up to the end of the shelf life | De Cesare, Alessandra; Indio, Valentina; Savini, Federica; Mansouri, Anis; Barbieri, Federica; Ga...rdini, Fausto; Polizzi, Giulia; Prandini, Laura; Tomasello, Federico; Seguino, Alessandro; Serraino, Andrea | 2025-01-01 | LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT + TECHNOLOGIE | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
| Valutazione della resistenza ai carbapenemi di Escherichia coli commensali isolati da carcasse e contenuto cecale di coniglio | Prandini, L.; Fiorentini, L.; Siclari, C. R.; Parigi, M.; Giacometti, F.; Polizzi, G.; Zanato, E....; Seguino, A.; Indio, V.; De Cesare, A.; Serraino, A.; Savini, F. | 2025-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
| Effect of infrared technology on the behavior of Listeria monocytogens, Salmonella spp. and Enterobacteriaceae in homogenized raw vaccine milk: preliminary results | Savini, Federica; Tomasello, Federico; Indio, Valentina; De Cesare, Alessandra; Fontana, Mauro; P...anseri, Sara; Prandini, Laura; Serraino, Andrea; Giacometti, Federica | 2024-01-01 | ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY | - | 1.01 Articolo in rivista | ijfs-13-3-12379 (1).pdf |
| Ensuring safety in dry-cured fish products: describing the behaviour of Listeria monocytogenes in artisanal ready to eat salmon, swordfish and tuna | Tomasello, Federico; Prandini, Laura; Savini, Federica; Giacometti, Federica; Indio, Valentina; T...roja, Fulvia; Mekonnen, YITAGELE TEREFE; Valero Díaz, Antonio; DE CESARE, Alessandra; Serraino, Andrea | 2024-01-01 | - | - | 4.03 Poster | - |
| Impact of dry aging on quality parameters and microbiological safety of beef | Savini, Federica; Indio, Valentina; Panseri, Sara; Chiesa, Luca; Negri, Armando; Grassi Scalvini,... Francesca; De Cesare, Alessandra; Mazzoni, Maurizio; Clavenzani, Paolo; Prandini, Laura; Tomasello, Federico; Terefe Mekonnen, Yitagele; Giacometti, Federica; Serraino, Andrea | 2024-01-01 | LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT + TECHNOLOGIE | - | 1.01 Articolo in rivista | 1-s2.0-S0023643824006698-main.pdf; ScienceDirect_files_04Dec2024_15-32-52.624.zip |
| Impact of fish dry-curing on the behaviour of Listeria monocytogenes during the production of ready to eat fishery products | Savini, Federica; Giacometti, Federica; Tomasello, Federico; Indio, Valentina; Gardini, Fausto; B...arbieri, Federica; Bardasi, Lia; Ramini, Mattia; Prandini, Laura; Terrefe Mekkonnen, Yitagele; Cuomo, Sean Alberto; De Cesare, Alessandra; Serraino, Andrea | 2024-01-01 | LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT + TECHNOLOGIE | - | 1.01 Articolo in rivista | 1-s2.0-S0023643824006601-main.pdf |
| Impiego di nuove tecnologie per la frollatura dei prodotti della pesca: questionario sullo stato dell'arte nell'attività di ristorazione | Diolaiti, Aurora; Marrone, Raffaele; Prandini, Laura; Indio, Valentina; Savini, Federica | 2024-01-01 | - | - | 4.03 Poster | - |
| MALDI-TOF and machine learning: preliminary results of Campylobacter jejuni sub-typing | Garofolo, Giuliano; Felicioni, Eugenio; Romualdi, Teresa; Prandini, Laura; Indio, Valentina; Savi...ni, Federica; Giacometti, Federica | 2024-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
| Maturazione del pesce: revisione della letteratura ed aspetti/considerazioni di sicurezza alimentare. | Troise F., Savini F., Prandini L., Indio V., De Cesare A., Masi M., Vecchio Y., Panebianco F., Ci...vera T., Terio V., Bonerba E., Pandiscia A., Alberghini L., Catellani P., Serraino A., Giacometti F. | 2024-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
| Microbiological safety of dry-aged meat: a critical review of data gaps and research needs to define process hygiene and safety criteria | Savini, Federica; Indio, Valentina; Giacometti, Federica; Mekkonnen, Yitagele Terefe; De Cesare, ...Alessandra; Prandini, Laura; Marrone, Raffaele; Seguino, Alessandro; Di Paolo, Marika; Vuoso, Valeria; Tomasello, Federico; Serraino, Andrea | 2024-01-01 | ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY | - | 1.01 Articolo in rivista | ijfs-13-3-12438.pdf; Supplementary_12438_PROOF+(1).pdf |
| Microbiological safety of dry-cured fish from the raw material to the end of processing | Indio, Valentina; Savini, Federica; Gardini, Fausto; Barbieri, Federica; Prandini, Laura; Mekonne...n, Yitagele Terefe; Tomasello, Federico; Giacometti, Federica; Seguino, Alessandro; Serraino, Andrea; De Cesare, Alessandra | 2024-01-01 | INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY | - | 1.01 Articolo in rivista | 1-s2.0-S0168160524000850-main (1).pdf; 1-s2.0-S0168160524000850-mmc1.docx |
| Modifiche istologiche della carne frollata a secco | Savini, Federica; Mazzoni, Maurizio; Prandini, Laura; Tomasello, Federico; Giacometti, Federica; ...Seguino, Alessandro; DE CESARE, Alessandra; Serraino, Andrea | 2024-01-01 | - | - | 4.03 Poster | - |
| Politica comune della pesca e catture indesiderate: revisione normativa per una corretta gestione ed opportunità di valorizzazione di specie ittiche neglette. XXXIII Congresso Nazionale dei Medici Veterinari Igienisti, | Panebianco F., Civera T., Prandini L., Savini F., Indio V., Masi M., Vecchio Y., De Cesare A., Tr...oise F., Terio V., Bonerba E., Pandiscia A., Alberghini L., Catellani P., Serraino A., Giacometti F | 2024-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
| Valorizzazione di specie ittiche neglette per la produzione di prodotti innovativi sottoposti al processo di maturazione | Prandini, Laura; Savini, Federica; Indio, Valentina; Masi, Margherita; Vecchio, Yari; DE CESARE, ...Alessandra; Troise, Francesca; Panebianco, Felice; Civera, Tiziana; Terio, Valentina; Bonerba, Elisabetta; Pandiscia, Annamaria; Alberghini, Leonardo; Catellani, Paolo; Serraino, Andrea; Giacometti, Federico | 2024-01-01 | - | - | 4.03 Poster | - |
| EFFETTO DELL’AZIONE DEI RAGGI INFRAROSSI SULLA CARICA BATTERICA PATOGENA DI LATTE CRUDO VACCINO | F. Savini, F. Giacometti, F. Tomasello, L. Prandini, Y. Mekkonnen, V. Indio, M. Fontana, A. Serra...ino, A. De Cesare | 2023-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
| Rabbit slaughter hygiene: evaluation of process hygiene criteria for the supposed food category carcasses of rabbit |
Maria Parigi, Laura Fiorentini, Laura Prandini, Claudio Milandri, Mauro Rosetti, Giovanni Tosi, ...Simona Perulli, Linda Formenti, Federico Tomasello, Federica Savini, Valentina Indio, Alessandra De Cesare, Andrea Serraino, Federica Giacometti |
2023-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | Pagina 81 da Abstract SISVET 76.pdf |