VALLI, ENRICO
VALLI, ENRICO
DISTAL - DIPARTIMENTO DI SCIENZE E TECNOLOGIE AGRO-ALIMENTARI
Docenti di ruolo di IIa fascia
Characterization of New Flavored Oils Obtained Through the Co-Milling of Olives and Vegetable Food Products
2025 Lazzarini, C.; Tura, M.; Mandrioli, M.; Setti, M.; Mokhtari, N.; Ait Elkassia, A.; Barbieri, S.; Valli, E.; Bendini, A.; Gallina Toschi, T.
Fatty acids, volatile and phenolic composition, quality and sensory profile of two Albanian Kalinjot extra virgin olive oils
2025 Zantedeschi, S.; Casadei, E.; Mandrioli, M.; Barbieri, S.; Ferioli, F.; Hoxha, F.; Valli, E.; Toschi, Gallina
Infrared spectroscopy and chemometrics for predicting commercial categories of virgin olive oils and supporting the panel test
2025 Grigoletto, Ilaria; Cevoli, Chiara; Koidis, Anastasios; GALLINA TOSCHI, Tullia; Valli, Enrico
A methodological review in sensory analyses of chicken meat
2024 Tura, Matilde; Gagliano, Mara Antonia; Valli, Enrico; Petracci, Massimiliano; Gallina Toschi, Tullia
A targeted foodomic approach to assess differences in extra virgin olive oils: Effects of storage, agronomic and technological factors
2024 Lozano-Castellón, Julián; Olmo-Cunillera, Alexandra; Casadei, Enrico; Valli, Enrico; Domínguez-López, Inés; Miliarakis, Eleftherios; Pérez, Maria; Ninot, Antònia; Romero-Aroca, Agustí; Bendini, Alessandra; Lamuela-Raventós, Rosa M; Vallverdú-Queralt, Anna
Analysis of the volatilome of virgin olive oils: quality grade evaluation and study of modifications during storage
2024 Tucci, Rosalba; Casadei, Enrico; Valli, Enrico; Cevoli, Chiara; Mingione, Silvia; Baroccio, Francesca; Barbieri, Sara; Bendini, Alessandra; Carpino, Stefania; GALLINA TOSCHI, Tullia
Analysis of virgin olive oils volatilome: quality grade evaluation and study of modifications during storage
2024 Rosalba Tucci, Enrico Casadei, Enrico Valli, Chiara Cevoli, Sara Barbieri, Silvia Mingione, Alessandra Bendini, Tullia Gallina Toschi.
Caratterizzazione sensoriale e analisi strumentale del profilo aromatico per la valorizzazione di succhi africani di tamarillo
2024 Patricia Garcia Salas, Matilde Tura, Enrico Valli, Wambui Kogi-Makau, Michael Wandayi Okoth, Erica Bensmail, Marco Setti, Tullia Gallina Toschi
Caratterizzazione sensoriale, strumentale e microbiologica di “Parmigiano Reggiano DOP” prodotto con latte da bovine alimentate con diete differenti
2024 Gagliano Mara Antonia, Tura Matilde, Soglia Francesca, Cevoli Chiara, Barbieri Sara, Braschi Giacomo, Patrignani Francesca, Bendini Alessandra, Petracci Massimiliano, Gallina Toschi Tullia, Valli Enrico
Chemometric study on the effect of cooking on bioactive compounds in tomato pomace enriched sauces
2024 Johana González-Coria; Camilla Mesirca-Prevedello; Julián Lozano-Castellón; Enrico Casadei; Enrico Valli; Anallely López-Yerena; Carolina Jaime-Rodríguez; Diana Pinto; Montse Illan; Xavier Torrado; Joan Romanyà; Anna Vallverdú-Queralt; Alessandra Bendini; Rosa M. Lamuela-Raventós; Maria Pérez
Consumer perception and liking of Parmigiano reggiano Protected Designation of Origin (PDO) cheese produced with milk from cows fed fresh forage vs. dry hay
2024 Tura, Matilde; Gagliano, Mara Antonia; Soglia, Francesca; Bendini, Alessandra; Patrignani, Francesca; Petracci, Massimiliano; Gallina Toschi, Tullia; Valli, Enrico
Head space gas chromatography coupled to ion mobility spectrometry to assess the oxidative status of virgin olive oils during storage
2024 R. Tucci, A. Bendini, E. Casadei, F. Ferioli, E. Valli, S. Barbieri, C. Cevoli, T. Gallina Toschi
How to optimize the endowment of bioactive compounds in Nostrana di Brisighella monovarietal extra virgin olive oils
2024 Enrico Casadei, Enrico Valli, Alessandra Bendini, Sara Barbieri, Rosalba Tucci, Federico Ferioli, Tullia Gallina Toschi
HPLC-MS/MS Phenolic Characterization of Olive Pomace Extracts Obtained Using an Innovative Mechanical Approach
2024 Grigoletto Ilaria, Garcia Salas Patricia, Valli Enrico, Bendini Alessandra, Ferioli Federico, Pasini Federica, Sánchez Villasclaras Sebastián, García-Ruiz Roberto, Gallina Toschi Tullia
HS-GC-IMS screening method to support the virgin olive oils panel test: an inter-laboratory study
2024 R. Tucci, E. Casadei, E. Valli, C. Cevoli, S. Mingione, F. Baroccio, S. Barbieri, A. Bendini, S. Carpino, T. Gallina Toschi.
Multi-analytical characterization of Parmigiano Reggiano PDO cheeses produced with milk from different dairy cows feeding.
2024 Gagliano, MARA ANTONIA; Tura, Matilde; Soglia, Francesca; Cevoli, Chiara; Barbieri, Sara; Braschi, Giacomo; Patrignani, Francesca; Bendini, Alessandra; GALLINA TOSCHI, Tullia; Petracci, Massimiliano; Valli, Enrico
Occhio elettronico e nasi cromatografici per il controllo qualità e l'autenticità di alimenti di origine animale
2024 Valli, Enrico; Gagliano, MARA ANTONIA
Oli aromatizzati abbinati a preparazioni gastronomiche: studio esplorativo sulle preferenze e la disponibilità di soggetti italiani a provare ed acquistare
2024 Tura, Matilde; Roccatello, Rosalba; Lazzarini, Celeste; Valli, Enrico; Bendini, Alessandra; GALLINA TOSCHI, Tullia
Screening tools combined with multivariate data analysis to predict or confirm virgin olive oil classification by the Panel test
2024 Grigoletto, Ilaria; Casadei, Enrico; Panni, Filippo; Valli, Enrico; Cevoli, Chiara; Bendini, Alessandra; Luis García-González, Diego; Focante, Francesca; Felicita Savino, Angela; Carpino, Stefania; GALLINA TOSCHI, Tullia
Targeted, semi-targeted and untargeted analytical approaches applied to assess the oxidative status of virgin olive oils during storage
2024 A. Bendini, E. Casadei, R. Tucci, F. Ferioli, E. Valli, S. Barbieri, C. Cevoli, T. Gallina Toschi
Titolo | Autore(i) | Anno | Periodico | Editore | Tipo | File |
---|---|---|---|---|---|---|
Characterization of New Flavored Oils Obtained Through the Co-Milling of Olives and Vegetable Food Products | Lazzarini, C.; Tura, M.; Mandrioli, M.; Setti, M.; Mokhtari, N.; Ait Elkassia, A.; Barbieri, S.; ...Valli, E.; Bendini, A.; Gallina Toschi, T. | 2025-01-01 | FOODS | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Fatty acids, volatile and phenolic composition, quality and sensory profile of two Albanian Kalinjot extra virgin olive oils | Zantedeschi, S.; Casadei, E.; Mandrioli, M.; Barbieri, S.; Ferioli, F.; Hoxha, F.; Valli, E.; Tos...chi, Gallina | 2025-01-01 | ITALIAN JOURNAL OF FOOD SCIENCE | - | 1.01 Articolo in rivista | IJFS_2789-37-277.pdf |
Infrared spectroscopy and chemometrics for predicting commercial categories of virgin olive oils and supporting the panel test | Grigoletto, Ilaria; Cevoli, Chiara; Koidis, Anastasios; GALLINA TOSCHI, Tullia; Valli, Enrico | 2025-01-01 | FOOD RESEARCH INTERNATIONAL | - | 1.01 Articolo in rivista | 1-s2.0-S0963996924014170-main.pdf |
A methodological review in sensory analyses of chicken meat | Tura, Matilde; Gagliano, Mara Antonia; Valli, Enrico; Petracci, Massimiliano; Gallina Toschi, Tullia | 2024-01-01 | POULTRY SCIENCE | - | 1.03 Recensione in rivista | 1-s2.0-S003257912400662X-main.pdf |
A targeted foodomic approach to assess differences in extra virgin olive oils: Effects of storage, agronomic and technological factors | Lozano-Castellón, Julián; Olmo-Cunillera, Alexandra; Casadei, Enrico; Valli, Enrico; Domínguez-Ló...pez, Inés; Miliarakis, Eleftherios; Pérez, Maria; Ninot, Antònia; Romero-Aroca, Agustí; Bendini, Alessandra; Lamuela-Raventós, Rosa M; Vallverdú-Queralt, Anna | 2024-01-01 | FOOD CHEMISTRY | - | 1.01 Articolo in rivista | Lozano-Castellon_2024.pdf |
Analysis of the volatilome of virgin olive oils: quality grade evaluation and study of modifications during storage | Tucci, Rosalba; Casadei, Enrico; Valli, Enrico; Cevoli, Chiara; Mingione, Silvia; Baroccio, Franc...esca; Barbieri, Sara; Bendini, Alessandra; Carpino, Stefania; GALLINA TOSCHI, Tullia | 2024-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
Analysis of virgin olive oils volatilome: quality grade evaluation and study of modifications during storage | Rosalba Tucci, Enrico Casadei, Enrico Valli, Chiara Cevoli, Sara Barbieri, Silvia Mingione, Aless...andra Bendini, Tullia Gallina Toschi. | 2024-01-01 | - | - | 4.02 Riassunto (Abstract) | - |
Caratterizzazione sensoriale e analisi strumentale del profilo aromatico per la valorizzazione di succhi africani di tamarillo | Patricia Garcia Salas, Matilde Tura, Enrico Valli, Wambui Kogi-Makau, Michael Wandayi Okoth, Eric...a Bensmail, Marco Setti, Tullia Gallina Toschi | 2024-01-01 | - | - | 4.02 Riassunto (Abstract) | - |
Caratterizzazione sensoriale, strumentale e microbiologica di “Parmigiano Reggiano DOP” prodotto con latte da bovine alimentate con diete differenti | Gagliano Mara Antonia, Tura Matilde, Soglia Francesca, Cevoli Chiara, Barbieri Sara, Braschi Giac...omo, Patrignani Francesca, Bendini Alessandra, Petracci Massimiliano, Gallina Toschi Tullia, Valli Enrico | 2024-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
Chemometric study on the effect of cooking on bioactive compounds in tomato pomace enriched sauces | Johana González-Coria; Camilla Mesirca-Prevedello; Julián Lozano-Castellón; Enrico Casadei; Enric...o Valli; Anallely López-Yerena; Carolina Jaime-Rodríguez; Diana Pinto; Montse Illan; Xavier Torrado; Joan Romanyà; Anna Vallverdú-Queralt; Alessandra Bendini; Rosa M. Lamuela-Raventós; Maria Pérez | 2024-01-01 | NPJ SCIENCE OF FOOD | - | 1.01 Articolo in rivista | s41538-024-00300-y.pdf; 41538_2024_300_MOESM1_ESM.pdf |
Consumer perception and liking of Parmigiano reggiano Protected Designation of Origin (PDO) cheese produced with milk from cows fed fresh forage vs. dry hay | Tura, Matilde; Gagliano, Mara Antonia; Soglia, Francesca; Bendini, Alessandra; Patrignani, France...sca; Petracci, Massimiliano; Gallina Toschi, Tullia; Valli, Enrico | 2024-01-01 | FOODS | - | 1.01 Articolo in rivista | foods-13-00309.pdf |
Head space gas chromatography coupled to ion mobility spectrometry to assess the oxidative status of virgin olive oils during storage | R. Tucci, A. Bendini, E. Casadei, F. Ferioli, E. Valli, S. Barbieri, C. Cevoli, T. Gallina Toschi | 2024-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
How to optimize the endowment of bioactive compounds in Nostrana di Brisighella monovarietal extra virgin olive oils | Enrico Casadei, Enrico Valli, Alessandra Bendini, Sara Barbieri, Rosalba Tucci, Federico Ferioli,... Tullia Gallina Toschi | 2024-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
HPLC-MS/MS Phenolic Characterization of Olive Pomace Extracts Obtained Using an Innovative Mechanical Approach |
Grigoletto Ilaria, Garcia Salas Patricia, Valli Enrico, Bendini Alessandra, Ferioli Federico,... Pasini Federica, Sánchez Villasclaras Sebastián, García-Ruiz Roberto, Gallina Toschi Tullia |
2024-01-01 | FOODS | - | 1.01 Articolo in rivista | foods-13-00285.pdf |
HS-GC-IMS screening method to support the virgin olive oils panel test: an inter-laboratory study | R. Tucci, E. Casadei, E. Valli, C. Cevoli, S. Mingione, F. Baroccio, S. Barbieri, A. Bendini, S. ...Carpino, T. Gallina Toschi. | 2024-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
Multi-analytical characterization of Parmigiano Reggiano PDO cheeses produced with milk from different dairy cows feeding. | Gagliano, MARA ANTONIA; Tura, Matilde; Soglia, Francesca; Cevoli, Chiara; Barbieri, Sara; Braschi..., Giacomo; Patrignani, Francesca; Bendini, Alessandra; GALLINA TOSCHI, Tullia; Petracci, Massimiliano; Valli, Enrico | 2024-01-01 | - | - | 4.02 Riassunto (Abstract) | - |
Occhio elettronico e nasi cromatografici per il controllo qualità e l'autenticità di alimenti di origine animale | Valli, Enrico; Gagliano, MARA ANTONIA | 2024-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | E. Valli (Università di Bologna).pdf |
Oli aromatizzati abbinati a preparazioni gastronomiche: studio esplorativo sulle preferenze e la disponibilità di soggetti italiani a provare ed acquistare | Tura, Matilde; Roccatello, Rosalba; Lazzarini, Celeste; Valli, Enrico; Bendini, Alessandra; GALLI...NA TOSCHI, Tullia | 2024-01-01 | - | - | 4.02 Riassunto (Abstract) | - |
Screening tools combined with multivariate data analysis to predict or confirm virgin olive oil classification by the Panel test | Grigoletto, Ilaria; Casadei, Enrico; Panni, Filippo; Valli, Enrico; Cevoli, Chiara; Bendini, Ales...sandra; Luis García-González, Diego; Focante, Francesca; Felicita Savino, Angela; Carpino, Stefania; GALLINA TOSCHI, Tullia | 2024-01-01 | EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY | - | 1.01 Articolo in rivista | Grigoletto et al._postprint.pdf |
Targeted, semi-targeted and untargeted analytical approaches applied to assess the oxidative status of virgin olive oils during storage | A. Bendini, E. Casadei, R. Tucci, F. Ferioli, E. Valli, S. Barbieri, C. Cevoli, T. Gallina Toschi | 2024-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |