forty crossbred (Large White × Landrace) castrated males pigs (initial average BW: 26 kg) intended for Parma ham production were used in this trial. Animals were raised up to the weight of 160kg. Pigs were homogeneously allotted to two experimental groups, each comprising 20 pigs. During the whole production cycle, the Control group (C) received the minimum mandatory number of hours of light per day (8 hours), whereas the Long photoperiod group (L) was subjected to 16 hours of light per day. Pigs in the L group showed a greater live weight and carcass weight if compared to C group (P=0.005 and 0.007, respectively). Similarly, hams obtained from the L group were signiicantly heavier and their weight losses during the drycuring period was reduced (P<0.01) when compared to the C group. No signiicant differences were detected between the groups as concerns meat and ham quality. Pigs in the L group spent a greater portion of the photophase resting and less time pseudo-rooting (P<0.01). Our results indicate that, given an appropriate dark period for animal rest, an increased duration of the photoperiod can favourably affect growth parameters of heavy pigs without any negative effect on animal behaviour, carcass traits, meat or long-cured ham quality. Therefore rearing pigs in semi-darkness should be considered as a baseless practice, contrary to animal welfare. [The original full paper is published in Journal of Animal Science]
La presente prova ha coinvolto 40 suini, maschi castrati, ibridi commerciali destinati alla produzione del Prosciutto di Parma. Gli animali sono stati suddivisi in due gruppi omogenei di 20 suini ciascuno e allevati fino al peso medio di macellazione di 160kg. Per tutto il ciclo produttivo, il gruppo di controllo (C) ha ricevuto il fotoperiodo minimo richiesto dalla normativa comunitaria (8 ore di luce al giorno), mentre il gruppo L ha ricevuto 16 ore di luce al giorno. I suini L hanno mostrato un maggiore peso vivo e peso della carcassa rispetto ai C (P=0.005 e 0.007, rispettivamente). Inoltre, le cosce ottenute dal gruppo L erano significativamente più pesanti e il loro calo di peso durante la stagionatura era ridotto (P<0.01) rispetto al gruppo C. Nessuna differenza significativa è stata rilevata per quanto riguarda la qualità delle carni e dei prosciutti. I suini L hanno passato una porzione maggiore della fotofase stesi in posizione di riposo e hanno ridotto la sovra-esplorazione del box (P<0.01). I nostri risultati indicano che, garantendo un adeguato periodo di buio per il riposo degli animali, il prolungamento del fotoperiodo può avere effetti benefici sui parametri produttivi senza influire negativamente sul comportamento animale, sulle caratteristiche della carcassa o sulla qualità delle carni e dei prosciutti. Pertanto allevare suini in condizioni di semi-oscurità è da considerarsi una pratica priva di fondamento e contraria al benessere animale.
G. Martelli, E. Nannoni, M. Grandi, A. Bonaldo, G. Zaghini, M. Vitali, et al. (2015). Effetti di fotoperiodi di diversa durata su parametri produttivi, comportamento, qualità di carni e prosciutti di suini pesanti italiani (Growth parameters, behaviour, meat and ham quality of heavy pigs subjected to photoperiods of different duration). Parma : SIPAS.
Effetti di fotoperiodi di diversa durata su parametri produttivi, comportamento, qualità di carni e prosciutti di suini pesanti italiani (Growth parameters, behaviour, meat and ham quality of heavy pigs subjected to photoperiods of different duration)
MARTELLI, GIOVANNA;NANNONI, ELEONORA;GRANDI, MONICA;BONALDO, ALESSIO;ZAGHINI, GIULIANO;VITALI, MARIKA;BIAGI, GIACOMO;SARDI, LUCA
2015
Abstract
forty crossbred (Large White × Landrace) castrated males pigs (initial average BW: 26 kg) intended for Parma ham production were used in this trial. Animals were raised up to the weight of 160kg. Pigs were homogeneously allotted to two experimental groups, each comprising 20 pigs. During the whole production cycle, the Control group (C) received the minimum mandatory number of hours of light per day (8 hours), whereas the Long photoperiod group (L) was subjected to 16 hours of light per day. Pigs in the L group showed a greater live weight and carcass weight if compared to C group (P=0.005 and 0.007, respectively). Similarly, hams obtained from the L group were signiicantly heavier and their weight losses during the drycuring period was reduced (P<0.01) when compared to the C group. No signiicant differences were detected between the groups as concerns meat and ham quality. Pigs in the L group spent a greater portion of the photophase resting and less time pseudo-rooting (P<0.01). Our results indicate that, given an appropriate dark period for animal rest, an increased duration of the photoperiod can favourably affect growth parameters of heavy pigs without any negative effect on animal behaviour, carcass traits, meat or long-cured ham quality. Therefore rearing pigs in semi-darkness should be considered as a baseless practice, contrary to animal welfare. [The original full paper is published in Journal of Animal Science]I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.