SERRAINO, ANDREA
SERRAINO, ANDREA
DIMEVET - DIPARTIMENTO DI SCIENZE MEDICHE VETERINARIE
Docenti di ruolo di Ia fascia
Epidemiologia di Arcobacter spp. nell’allevamento bovino da latte: dinamica di infezione ed interazioni ecologiche con specie sinantrope e selvatiche
In corso di stampa Serraino A.
A Rapid LC–MS/MS Method for Quantification of Biogenic Amines in Meat: Validation and Application for Food Safety Monitoring
2025 Rampazzo, Giulia; Depau, Giacomo; Pagliuca, Giampiero; Zironi, Elisa; Serraino, Andrea; Savini, Federica; Gazzotti, Teresa
Application of near-infrared spectroscopy as at line method for the evaluation of histamine in tuna fish (Thunnus albacares)
2025 Currò, Sarah; Savini, Federica; Fasolato, Luca; Indio, Valentina; Tomasello, Federico; Rampazzo, Giulia; Zironi, Elisa; Pagliuca, Giampiero; Gazzotti, Teresa; Prandini, Laura; Accurso, Damiano; Serraino, Andrea; Giaccone, Valerio; Giacometti, Federica
Assessment of the Anti-Listeria Effect of Citrus limon Peel Extract In Silico, In Vitro, and in Fermented Cow Milk During Cold Storage
2025 Mkadem, Wafa; Belguith, Khaoula; Indio, Valentina; Oussaief, Olfa; Guluzade, Gulnara; Elhatmi, Halima; Serraino, Andrea; De Cesare, Alessandra; Boudhrioua, Nourhene
Assessment of the variability in microbiological quality of four raw milk cheese batches producted using milk provided by two different farms in Italy
2025 Dalmonte, T.; Indio, V.; Guluzade, G.; Giacomozzi, S.; Mekonnen, Y. T.; Serraino, A.; Cesare, De
Autocontrollo e controllo ufficiale nel processo di produzione della carne frollata a secco nella normativa unionale
2025 Liuzzo, G.; Savini, F.; Prandini, L.; Padovani, A.; Benedetti, S.; Granitto, G.; Serraino, A.
Behaviour of Listeria monocytogenes and Yersinia enterocolitica during beef dry-aging up to 60 days
2025 Savini, Federica; Prandini, Laura; Indio, Valentina; Tomasello, Federico; Seguino, Alessandro; De Cesare, Alessandra; Panseri, Sara; Giacometti, Federica; Delibato, Elisabetta; Bardasi, Lia; Taddei, Roberta; Serraino, Andrea
Neglected and Underutilized Fish Species: The Potential Loss of Value in the Italian Context
2025 Masi, M.; Vecchio, Y.; Dolfi, E.; Marrocco, E. S.; Yeter, G.; Troise, F.; Prandini, L.; Savini, F.; Panebianco, F.; Pandiscia, A.; Bonerba, E.; Terio, V.; Civera, T.; Serraino, A.; Giacometti, F.
Pilot study to predict the occurrence of foodborne pathogens in milk microbiome testing the animal sewage microbiome in a dairy cattle farm
2025 Indio, Valentina; Guluzade, Gulnara; Giacomozzi, Serena; Dalmonte, Thomas; Serraino, Andrea; Palmonari, Alberto; De Cesare, Alessandra
Production of biogenic amines and changes in the microbiome composition of dry-cured fish during dynamic storage up to the end of the shelf life
2025 De Cesare, Alessandra; Indio, Valentina; Savini, Federica; Mansouri, Anis; Barbieri, Federica; Gardini, Fausto; Polizzi, Giulia; Prandini, Laura; Tomasello, Federico; Seguino, Alessandro; Serraino, Andrea
Profilo di rischio di ceppi di Staphylococcus aureus in formaggi a latte crudo: risultati di un’indagine preliminare lungo la filiera
2025 Guluzade, G.; Giacomozzi, S.; Indio, V.; Mansouri, A.; Dalmonte, T.; Mekonnen, Y. T.; Barzagli, B.; Serraino, A.; De Cesare, A.
Valutazione della resistenza ai carbapenemi di Escherichia coli commensali isolati da carcasse e contenuto cecale di coniglio
2025 Prandini, L.; Fiorentini, L.; Siclari, C. R.; Parigi, M.; Giacometti, F.; Polizzi, G.; Zanato, E.; Seguino, A.; Indio, V.; De Cesare, A.; Serraino, A.; Savini, F.
Comparative analysis of the microbiome composition of artisanal cheeses produced in the Mediterranean area
2024 Indio, Valentina; Gonzales-Barron, Ursula; Oliveri, Chiara; Lucchi, Alex; Valero, Antonio; Achemchem, Fouad; Manfreda, Gerardo; Savini, Federica; Serraino, Andrea; De Cesare, Alessandra
Comprehensive Analysis of Listeria monocytogenes Growth in Ready-to-Eat Fish and Meat Products: Understanding Variability to Assess Public Health Risks
2024 Tomasello, Federico; Savini, Federica; Indio, Valentina; Possas, Aricia; Serraino, Andrea; DE CESARE, Alessandra; Valero, Antonio
Effect of infrared technology on the behavior of Listeria monocytogens, Salmonella spp. and Enterobacteriaceae in homogenized raw vaccine milk: preliminary results
2024 Savini, Federica; Tomasello, Federico; Indio, Valentina; De Cesare, Alessandra; Fontana, Mauro; Panseri, Sara; Prandini, Laura; Serraino, Andrea; Giacometti, Federica
Ensuring safety in dry-cured fish products: describing the behaviour of Listeria monocytogenes in artisanal ready to eat salmon, swordfish and tuna
2024 Tomasello, Federico; Prandini, Laura; Savini, Federica; Giacometti, Federica; Indio, Valentina; Troja, Fulvia; Mekonnen, YITAGELE TEREFE; Valero Díaz, Antonio; DE CESARE, Alessandra; Serraino, Andrea
Impact of dry aging on quality parameters and microbiological safety of beef
2024 Savini, Federica; Indio, Valentina; Panseri, Sara; Chiesa, Luca; Negri, Armando; Grassi Scalvini, Francesca; De Cesare, Alessandra; Mazzoni, Maurizio; Clavenzani, Paolo; Prandini, Laura; Tomasello, Federico; Terefe Mekonnen, Yitagele; Giacometti, Federica; Serraino, Andrea
Impact of fish dry-curing on the behaviour of Listeria monocytogenes during the production of ready to eat fishery products
2024 Savini, Federica; Giacometti, Federica; Tomasello, Federico; Indio, Valentina; Gardini, Fausto; Barbieri, Federica; Bardasi, Lia; Ramini, Mattia; Prandini, Laura; Terrefe Mekkonnen, Yitagele; Cuomo, Sean Alberto; De Cesare, Alessandra; Serraino, Andrea
Maturazione del pesce: revisione della letteratura ed aspetti/considerazioni di sicurezza alimentare.
2024 Troise F., Savini F., Prandini L., Indio V., De Cesare A., Masi M., Vecchio Y., Panebianco F., Civera T., Terio V., Bonerba E., Pandiscia A., Alberghini L., Catellani P., Serraino A., Giacometti F.
Microbiological safety of dry-aged meat: a critical review of data gaps and research needs to define process hygiene and safety criteria
2024 Savini, Federica; Indio, Valentina; Giacometti, Federica; Mekkonnen, Yitagele Terefe; De Cesare, Alessandra; Prandini, Laura; Marrone, Raffaele; Seguino, Alessandro; Di Paolo, Marika; Vuoso, Valeria; Tomasello, Federico; Serraino, Andrea
| Titolo | Autore(i) | Anno | Periodico | Editore | Tipo | File |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Epidemiologia di Arcobacter spp. nell’allevamento bovino da latte: dinamica di infezione ed interazioni ecologiche con specie sinantrope e selvatiche | Serraino A. | 9999-01-01 | - | - | 8.04 Coordinamento di progetti di ricerca | - |
| A Rapid LC–MS/MS Method for Quantification of Biogenic Amines in Meat: Validation and Application for Food Safety Monitoring | Rampazzo, Giulia; Depau, Giacomo; Pagliuca, Giampiero; Zironi, Elisa; Serraino, Andrea; Savini, F...ederica; Gazzotti, Teresa | 2025-01-01 | METHODS AND PROTOCOLS | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
| Application of near-infrared spectroscopy as at line method for the evaluation of histamine in tuna fish (Thunnus albacares) | Currò, Sarah; Savini, Federica; Fasolato, Luca; Indio, Valentina; Tomasello, Federico; Rampazzo, ...Giulia; Zironi, Elisa; Pagliuca, Giampiero; Gazzotti, Teresa; Prandini, Laura; Accurso, Damiano; Serraino, Andrea; Giaccone, Valerio; Giacometti, Federica | 2025-01-01 | FOOD CONTROL | - | 1.01 Articolo in rivista | 1- Curro Food Control 2025.pdf |
| Assessment of the Anti-Listeria Effect of Citrus limon Peel Extract In Silico, In Vitro, and in Fermented Cow Milk During Cold Storage | Mkadem, Wafa; Belguith, Khaoula; Indio, Valentina; Oussaief, Olfa; Guluzade, Gulnara; Elhatmi, Ha...lima; Serraino, Andrea; De Cesare, Alessandra; Boudhrioua, Nourhene | 2025-01-01 | FOODS | - | 1.01 Articolo in rivista | Mkaden 2025 Foods.pdf; foods-14-00661-s001.zip |
| Assessment of the variability in microbiological quality of four raw milk cheese batches producted using milk provided by two different farms in Italy | Dalmonte, T.; Indio, V.; Guluzade, G.; Giacomozzi, S.; Mekonnen, Y. T.; Serraino, A.; Cesare, De | 2025-01-01 | - | - | 4.03 Poster | - |
| Autocontrollo e controllo ufficiale nel processo di produzione della carne frollata a secco nella normativa unionale | Liuzzo, G.; Savini, F.; Prandini, L.; Padovani, A.; Benedetti, S.; Granitto, G.; Serraino, A. | 2025-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
| Behaviour of Listeria monocytogenes and Yersinia enterocolitica during beef dry-aging up to 60 days | Savini, Federica; Prandini, Laura; Indio, Valentina; Tomasello, Federico; Seguino, Alessandro; De... Cesare, Alessandra; Panseri, Sara; Giacometti, Federica; Delibato, Elisabetta; Bardasi, Lia; Taddei, Roberta; Serraino, Andrea | 2025-01-01 | INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY | - | 1.01 Articolo in rivista | Savini_et_al_IJFM_2024_REV round 2 clean.pdf |
| Neglected and Underutilized Fish Species: The Potential Loss of Value in the Italian Context | Masi, M.; Vecchio, Y.; Dolfi, E.; Marrocco, E. S.; Yeter, G.; Troise, F.; Prandini, L.; Savini, F....; Panebianco, F.; Pandiscia, A.; Bonerba, E.; Terio, V.; Civera, T.; Serraino, A.; Giacometti, F. | 2025-01-01 | SUSTAINABILITY | - | 1.01 Articolo in rivista | sustainability-17-08808.pdf |
| Pilot study to predict the occurrence of foodborne pathogens in milk microbiome testing the animal sewage microbiome in a dairy cattle farm | Indio, Valentina; Guluzade, Gulnara; Giacomozzi, Serena; Dalmonte, Thomas; Serraino, Andrea; Palm...onari, Alberto; De Cesare, Alessandra | 2025-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
| Production of biogenic amines and changes in the microbiome composition of dry-cured fish during dynamic storage up to the end of the shelf life | De Cesare, Alessandra; Indio, Valentina; Savini, Federica; Mansouri, Anis; Barbieri, Federica; Ga...rdini, Fausto; Polizzi, Giulia; Prandini, Laura; Tomasello, Federico; Seguino, Alessandro; Serraino, Andrea | 2025-01-01 | LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT + TECHNOLOGIE | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
| Profilo di rischio di ceppi di Staphylococcus aureus in formaggi a latte crudo: risultati di un’indagine preliminare lungo la filiera | Guluzade, G.; Giacomozzi, S.; Indio, V.; Mansouri, A.; Dalmonte, T.; Mekonnen, Y. T.; Barzagli, B....; Serraino, A.; De Cesare, A. | 2025-01-01 | - | - | 4.03 Poster | - |
| Valutazione della resistenza ai carbapenemi di Escherichia coli commensali isolati da carcasse e contenuto cecale di coniglio | Prandini, L.; Fiorentini, L.; Siclari, C. R.; Parigi, M.; Giacometti, F.; Polizzi, G.; Zanato, E....; Seguino, A.; Indio, V.; De Cesare, A.; Serraino, A.; Savini, F. | 2025-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
| Comparative analysis of the microbiome composition of artisanal cheeses produced in the Mediterranean area | Indio, Valentina; Gonzales-Barron, Ursula; Oliveri, Chiara; Lucchi, Alex; Valero, Antonio; Achemc...hem, Fouad; Manfreda, Gerardo; Savini, Federica; Serraino, Andrea; De Cesare, Alessandra | 2024-01-01 | ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY | - | 1.01 Articolo in rivista | ijfs-13-4-12818.pdf; Supplementary+12818.pdf |
| Comprehensive Analysis of Listeria monocytogenes Growth in Ready-to-Eat Fish and Meat Products: Understanding Variability to Assess Public Health Risks | Tomasello, Federico; Savini, Federica; Indio, Valentina; Possas, Aricia; Serraino, Andrea; DE CES...ARE, Alessandra; Valero, Antonio | 2024-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
| Effect of infrared technology on the behavior of Listeria monocytogens, Salmonella spp. and Enterobacteriaceae in homogenized raw vaccine milk: preliminary results | Savini, Federica; Tomasello, Federico; Indio, Valentina; De Cesare, Alessandra; Fontana, Mauro; P...anseri, Sara; Prandini, Laura; Serraino, Andrea; Giacometti, Federica | 2024-01-01 | ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY | - | 1.01 Articolo in rivista | ijfs-13-3-12379 (1).pdf |
| Ensuring safety in dry-cured fish products: describing the behaviour of Listeria monocytogenes in artisanal ready to eat salmon, swordfish and tuna | Tomasello, Federico; Prandini, Laura; Savini, Federica; Giacometti, Federica; Indio, Valentina; T...roja, Fulvia; Mekonnen, YITAGELE TEREFE; Valero Díaz, Antonio; DE CESARE, Alessandra; Serraino, Andrea | 2024-01-01 | - | - | 4.03 Poster | - |
| Impact of dry aging on quality parameters and microbiological safety of beef | Savini, Federica; Indio, Valentina; Panseri, Sara; Chiesa, Luca; Negri, Armando; Grassi Scalvini,... Francesca; De Cesare, Alessandra; Mazzoni, Maurizio; Clavenzani, Paolo; Prandini, Laura; Tomasello, Federico; Terefe Mekonnen, Yitagele; Giacometti, Federica; Serraino, Andrea | 2024-01-01 | LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT + TECHNOLOGIE | - | 1.01 Articolo in rivista | 1-s2.0-S0023643824006698-main.pdf; ScienceDirect_files_04Dec2024_15-32-52.624.zip |
| Impact of fish dry-curing on the behaviour of Listeria monocytogenes during the production of ready to eat fishery products | Savini, Federica; Giacometti, Federica; Tomasello, Federico; Indio, Valentina; Gardini, Fausto; B...arbieri, Federica; Bardasi, Lia; Ramini, Mattia; Prandini, Laura; Terrefe Mekkonnen, Yitagele; Cuomo, Sean Alberto; De Cesare, Alessandra; Serraino, Andrea | 2024-01-01 | LEBENSMITTEL-WISSENSCHAFT + TECHNOLOGIE | - | 1.01 Articolo in rivista | 1-s2.0-S0023643824006601-main.pdf |
| Maturazione del pesce: revisione della letteratura ed aspetti/considerazioni di sicurezza alimentare. | Troise F., Savini F., Prandini L., Indio V., De Cesare A., Masi M., Vecchio Y., Panebianco F., Ci...vera T., Terio V., Bonerba E., Pandiscia A., Alberghini L., Catellani P., Serraino A., Giacometti F. | 2024-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
| Microbiological safety of dry-aged meat: a critical review of data gaps and research needs to define process hygiene and safety criteria | Savini, Federica; Indio, Valentina; Giacometti, Federica; Mekkonnen, Yitagele Terefe; De Cesare, ...Alessandra; Prandini, Laura; Marrone, Raffaele; Seguino, Alessandro; Di Paolo, Marika; Vuoso, Valeria; Tomasello, Federico; Serraino, Andrea | 2024-01-01 | ITALIAN JOURNAL OF FOOD SAFETY | - | 1.01 Articolo in rivista | ijfs-13-3-12438.pdf; Supplementary_12438_PROOF+(1).pdf |