TESSARIN, PAOLA
TESSARIN, PAOLA
DIPARTIMENTO DI SCIENZE AGRARIE (attivo dal 28/10/2011 al 31/12/2017)
Beneficial effects of bunch-zone late defoliations and shoot positioning on berry composition and colour components of wines undergoing aging in an organically-managed and rainfed Sangiovese vineyard
2022 Tessarin P.; Ricci A.; Baraldi G.; Lombini A.; Parpinello G.P.; Rombola A.D.
ENOCHAR: LA CONSERVAZIONE DEL CARBONIO IN VITICOLTURA
2020 Nicolas Greggio, Carlotta Carlini, Alessandro Buscaroli, Denis Zannoni, Antonio Primante, Diego Marazza, Giovambattista Sorrenti, Gianluca Allegro, Ilaria Filippetti, Moreno Toselli, Alessandro Rombolà, Daniele Fabbri, Ivano Vassura, Giovanni Nigro, Paola Tessarin, Rosa Prati, Silvia Buzzi
Physiological and Enological Implications of Postveraison Trimming in an Organically-Managed Vineyard (cv. Sangiovese)
2018 Tessarin, Paola; Parpinello, GIUSEPPINA PAOLA; Rombola', ADAMO DOMENICO
1H NMR foodomics reveals that the biodynamic and the organic cultivation managements produce different grape berries (Vitis vinifera L. cv. Sangiovese)
2016 Picone, Gianfranco; Trimigno, Alessia; Tessarin, Paola; Donnini, Silvia; Rombolà, Adamo Domenico; Capozzi, Francesco
Glyphosate impacts on polyphenolic composition in grapevine (Vitis vinifera L.) berries and wine
2016 Donnini, Silvia; Tessarin, Paola; Ribera-Fonseca, Alejandra; Di Foggia, Michele; Parpinello, Giuseppina Paola; Rombolà, Adamo Domenico
Influence of canopy-applied chitosan on the composition of organic cv. Sangiovese and Cabernet Sauvignon berries and wines
2016 Tessarin, Paola; Chinnici, Fabio; Donnini, Silvia; Liquori, Enrico; Riponi, Claudio; Rombolà, Adamo Domenico
Physiological responses of grapevines to biodynamic management
2016 Botelho, Renato Vasconcelos; Roberti, Roberta; Tessarin, Paola; Garcia-Mina, José María; Rombolà, Adamo Domenico
Postveraison shoot trimming reduces cluster compactness without compromising fruit quality attributes in organically grown sangiovese grapevines
2016 Bondada, Bhaskar; Covarrubias, José Ignacio; Tessarin, Paola; Boliani, Aparecida Conceiçao; Marodin, Gilmar; Rombolà, Adamo Domenico
Evaluation of Soil and Canopy Management Strategies in Highly Sustainable Viticultural Systems..
2015 Rombolà, A.D.; Tessarin, P.; Tumbarello, G.; Parpinello, G.P.; Versari, A.
Ambiente e viticoltura, un binomio vincente
2014 ONUR SEVINDIK; PAOLA TESSARIN; GIUSEPPE BOMBAI; FRANCESCO GAROFALI; CARINE RUSIN; ÖZGE TOPRAK; ADAMO DOMENICO ROMBOLA'; GIOVANNI NIGRO
Effects of late defoliations on chemical and sensory characteristics of cv. Uva Longanesi Wines
2014 Paola Tessarin; Aparecida Conceiçao Boliani; Renato Vasconcelos Botelho; Carine Rusin; Andrea Versari; Giuseppina Paola Parpinello; Adamo Domenico Rombola'
Formulati a base di sangue bovino: una soluzione efficace e sostenibile per la prevenzione della clorosi ferrica nella vita
2014 M. Di Foggia; E. Moreira Rodrigues; P. Tessarin; G. Bombai; A. Bregoli; A. Rombola
Gestione del suolo e della chioma in sistemi viticoli altamente sostenibili.
2014 Rombolà, A.D.; Botelho, R.V.; Tessarin, P.; Bombai, G.; Knuttzen, E.
Strategie flessibili nella gestione della chioma
2014 Tessarin P.; Bombai G.; Garofali F.; Rusin C.; Sevindik O.; Toprak Ö.; Roberti R.; Versari A.; Parpinello G.P.; Nigro G.; Rombolà D.A.
Blood Meal-Based Compound. Good Choice as Iron Fertilizer for Organic Farming
2013 Felipe Yunta;Michele Di Foggia;Violeta Bellido-Dı́az;Manuel Morales-Calderón;Paola Tessarin;Sandra López-Rayo;Anna Tinti;Krisztina Kovács;Zoltán Klencsár;Ferenc Fodor;Adamo Domenico Rombolà
Cimatura tardiva per ridurre le rese e ritardare la maturazione
2013 José I. Covarrubias; Paola Tessarin; Adriano Cascavilla; Lorena Sermoni; Sandra Lopez Rayo; Michele di Foggia; Aparecida Boliani; Renato Botelho Vasconcelos; Adamo Domenico Rombolà.
Clorosi ferrica della vite: un problema, diverse soluzioni
2013 López-Rayo S.; Covarrubias J.I.; Tessarin P.; Rombolà A.D.
Effetti produttivi ed implicazioni fisiologiche della cimatura tardiva reiterata su viti di Sangiovese allevate a cordone speronato: uno studio quadriennale.
2013 Covarrubias J.I; Tessarin P.; Cascavilla A.; Sermoni L.; di Foggia M.; Boliani A.; Botelho R.; Rombolà A.D.
Improvement of Grapevine Iron Nutrition by a Bovine Blood-Derived Compound
2013 Tessarin P.; Ingrosso E.; Boliani A.C.; Covarrubias J.I.; Yunta F.; Rombolà A.D.
Silicio, alleato in vigneto per migliorare la qualità dell'uva
2013 Paola Tessarin; Emanuele Ingrosso; Chiara Pezzi; Carine Rusin; Francisco Marodin; Michele di Foggia; Renato Botelho; Aparecida Boliani; Gilmar Marodin; Andrea Versari; Giuseppina Parpinello; Adamo Domenico Rombolà
Titolo | Autore(i) | Anno | Periodico | Editore | Tipo | File |
---|---|---|---|---|---|---|
Beneficial effects of bunch-zone late defoliations and shoot positioning on berry composition and colour components of wines undergoing aging in an organically-managed and rainfed Sangiovese vineyard | Tessarin P.; Ricci A.; Baraldi G.; Lombini A.; Parpinello G.P.; Rombola A.D. | 2022-01-01 | OENO ONE | - | 1.01 Articolo in rivista | Tessarin et al_2022.pdf |
ENOCHAR: LA CONSERVAZIONE DEL CARBONIO IN VITICOLTURA |
Nicolas Greggio, Carlotta Carlini, Alessandro Buscaroli, Denis Zannoni, Antonio Primante, Diego M...arazza, Giovambattista Sorrenti, Gianluca Allegro, Ilaria Filippetti, Moreno Toselli, Alessandro Rombolà, Daniele Fabbri, Ivano Vassura, Giovanni Nigro, Paola Tessarin, Rosa Prati, Silvia Buzzi |
2020-01-01 | ECOSCIENZA | - | 1.01 Articolo in rivista | Greggio_et_al_ec.02-2020_per_web-17.pdf |
Physiological and Enological Implications of Postveraison Trimming in an Organically-Managed Vineyard (cv. Sangiovese) | Tessarin, Paola; Parpinello, GIUSEPPINA PAOLA; Rombola', ADAMO DOMENICO | 2018-01-01 | AMERICAN JOURNAL OF ENOLOGY AND VITICULTURE | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
1H NMR foodomics reveals that the biodynamic and the organic cultivation managements produce different grape berries (Vitis vinifera L. cv. Sangiovese) | Picone, Gianfranco; Trimigno, Alessia; Tessarin, Paola; Donnini, Silvia; Rombolà, Adamo Domenico;... Capozzi, Francesco | 2016-01-01 | FOOD CHEMISTRY | - | 1.01 Articolo in rivista | 1-s2.0-S0308814616309700-main.pdf |
Glyphosate impacts on polyphenolic composition in grapevine (Vitis vinifera L.) berries and wine | Donnini, Silvia; Tessarin, Paola; Ribera-Fonseca, Alejandra; Di Foggia, Michele; Parpinello, Gius...eppina Paola; Rombolà, Adamo Domenico | 2016-01-01 | FOOD CHEMISTRY | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Influence of canopy-applied chitosan on the composition of organic cv. Sangiovese and Cabernet Sauvignon berries and wines | Tessarin, Paola; Chinnici, Fabio; Donnini, Silvia; Liquori, Enrico; Riponi, Claudio; Rombolà, Ada...mo Domenico | 2016-01-01 | FOOD CHEMISTRY | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Physiological responses of grapevines to biodynamic management | Botelho, Renato Vasconcelos; Roberti, Roberta; Tessarin, Paola; Garcia-Mina, José María; Rombolà,... Adamo Domenico | 2016-01-01 | RENEWABLE AGRICULTURE AND FOOD SYSTEMS | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Postveraison shoot trimming reduces cluster compactness without compromising fruit quality attributes in organically grown sangiovese grapevines | Bondada, Bhaskar; Covarrubias, José Ignacio; Tessarin, Paola; Boliani, Aparecida Conceiçao; Marod...in, Gilmar; Rombolà, Adamo Domenico | 2016-01-01 | AMERICAN JOURNAL OF ENOLOGY AND VITICULTURE | - | 1.01 Articolo in rivista | ajev postprint.pdf |
Evaluation of Soil and Canopy Management Strategies in Highly Sustainable Viticultural Systems.. | Rombolà, A.D.; Tessarin, P.; Tumbarello, G.; Parpinello, G.P.; Versari, A. | 2015-01-01 | - | - | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
Ambiente e viticoltura, un binomio vincente |
ONUR SEVINDIK; PAOLA TESSARIN; GIUSEPPE BOMBAI; FRANCESCO GAROFALI; CARINE RUSIN; ÖZGE TOPRAK; AD...AMO DOMENICO ROMBOLA'; GIOVANNI NIGRO |
2014-01-01 | AGRICOLTURA | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Effects of late defoliations on chemical and sensory characteristics of cv. Uva Longanesi Wines | Paola Tessarin; Aparecida Conceiçao Boliani; Renato Vasconcelos Botelho; Carine Rusin; Andrea Ver...sari; Giuseppina Paola Parpinello; Adamo Domenico Rombola' | 2014-01-01 | JOURNAL OF SOIL SCIENCE AND PLANT NUTRITION | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Formulati a base di sangue bovino: una soluzione efficace e sostenibile per la prevenzione della clorosi ferrica nella vita | M. Di Foggia; E. Moreira Rodrigues; P. Tessarin; G. Bombai; A. Bregoli; A. Rombola | 2014-01-01 | - | - | 4.02 Riassunto (Abstract) | - |
Gestione del suolo e della chioma in sistemi viticoli altamente sostenibili. | Rombolà, A.D.; Botelho, R.V.; Tessarin, P.; Bombai, G.; Knuttzen, E. | 2014-01-01 | - | Società Ortoflorofrutticoltura Italiana | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
Strategie flessibili nella gestione della chioma | Tessarin P.; Bombai G.; Garofali F.; Rusin C.; Sevindik O.; Toprak Ö.; Roberti R.; Versari A.; Pa...rpinello G.P.; Nigro G.; Rombolà D.A. | 2014-01-01 | AGRICOLTURA | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Blood Meal-Based Compound. Good Choice as Iron Fertilizer for Organic Farming | Felipe Yunta;Michele Di Foggia;Violeta Bellido-Dı́az;Manuel Morales-Calderón;Paola Tessarin;Sandr...a López-Rayo;Anna Tinti;Krisztina Kovács;Zoltán Klencsár;Ferenc Fodor;Adamo Domenico Rombolà | 2013-01-01 | JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Cimatura tardiva per ridurre le rese e ritardare la maturazione | José I. Covarrubias; Paola Tessarin; Adriano Cascavilla; Lorena Sermoni; Sandra Lopez Rayo; Miche...le di Foggia; Aparecida Boliani; Renato Botelho Vasconcelos; Adamo Domenico Rombolà. | 2013-01-01 | L'INFORMATORE AGRARIO | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Clorosi ferrica della vite: un problema, diverse soluzioni | López-Rayo S.; Covarrubias J.I.; Tessarin P.; Rombolà A.D. | 2013-01-01 | L'INFORMATORE AGRARIO | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Effetti produttivi ed implicazioni fisiologiche della cimatura tardiva reiterata su viti di Sangiovese allevate a cordone speronato: uno studio quadriennale. | Covarrubias J.I; Tessarin P.; Cascavilla A.; Sermoni L.; di Foggia M.; Boliani A.; Botelho R.; Ro...mbolà A.D. | 2013-01-01 | ITALUS HORTUS | - | 1.06 Abstract in rivista | - |
Improvement of Grapevine Iron Nutrition by a Bovine Blood-Derived Compound | Tessarin P.; Ingrosso E.; Boliani A.C.; Covarrubias J.I.; Yunta F.; Rombolà A.D. | 2013-01-01 | - | Dr. Sumitra Poovarodom | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
Silicio, alleato in vigneto per migliorare la qualità dell'uva | Paola Tessarin; Emanuele Ingrosso; Chiara Pezzi; Carine Rusin; Francisco Marodin; Michele di Fogg...ia; Renato Botelho; Aparecida Boliani; Gilmar Marodin; Andrea Versari; Giuseppina Parpinello; Adamo Domenico Rombolà | 2013-01-01 | L'INFORMATORE AGRARIO | - | 1.01 Articolo in rivista | - |