The aim of this work is to shed light on the food practices in the prehistoric settlement of Mursia (1750-1450 B.C.), through the analysis of the ceramic vessels suitable for the consumption of liquids (dipping, moving, pouring, drinking). Cups, handled goblets and ladle cups are classified on the basis of functional elements, taking into account the relationship between the shape of the containers, the actions which they make possible and the various ways in which they can be used. The symbolic value of some vessels and the existence of a typical “service pottery” assemblage can help in understanding the modes of consumption and the role of the pottery in a specific sicilian Bronze Age context.
Il contributo affronta un’indagine sulle pratiche alimentari in uso nell’abitato di Mursia (XVIII-metà XV sec. a.C.), attraverso l’esame dei recipienti atti a favorire il consumo di liquidi. Tazze, boccali e attingitoi, ampiamente documentati in tutti i settori e le fasi insediative del sito, sono stati valutati da un punto di vista funzionale, considerando la relazione tra caratteristiche morfologiche, modalità d’uso e attività svolte per mezzo di tali contenitori. Il valore simbolico di alcune forme “da mensa” e il riconoscimento di associazioni ricorrenti possono fornire indicazioni sul significato della ceramica e le abitudini di consumo all’interno di uno specifico contesto siciliano dell’età del Bronzo.
Alessandra Magrì, M.C. (2021). Recipienti ceramici per il consumo di sostanze liquide nell’abitato dell’età del Bronzo di Mursia, Pantelleria (TP). Firenze : IIPP.
Recipienti ceramici per il consumo di sostanze liquide nell’abitato dell’età del Bronzo di Mursia, Pantelleria (TP)
Alessandra Magrì
Primo
Conceptualization
;Maurizio CattaniSecondo
Investigation
;
2021
Abstract
The aim of this work is to shed light on the food practices in the prehistoric settlement of Mursia (1750-1450 B.C.), through the analysis of the ceramic vessels suitable for the consumption of liquids (dipping, moving, pouring, drinking). Cups, handled goblets and ladle cups are classified on the basis of functional elements, taking into account the relationship between the shape of the containers, the actions which they make possible and the various ways in which they can be used. The symbolic value of some vessels and the existence of a typical “service pottery” assemblage can help in understanding the modes of consumption and the role of the pottery in a specific sicilian Bronze Age context.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.


