The aim of this paper is to show how the link of food and the "typical" culinary productions with the local areas does represent a "vector" to their "authentic identity" and how it could become a potential tourist resource. Effectively, the ongoing globalization phenomenon represents either as a challenge and an opportunity for the identity of local areas. Thus, the attempt is also to highlight how the different interpretation and realization of this identity (in a constructivist perspective), could have a concrete impact on the agro-touristic model, as well as on the local agro-food chain and, ultimately, on the entire model of territorial development.

Lo scopo del presente lavoro è quello di evidenziare come il legame delle produzioni agroalimentari e gastronomiche “tipiche” con i rispettivi territori locali rappresenti un “vettore” dell'autenticità identitaria degli stessi e come quest'ultima possa rivelarsi potenziale risorsa turistica sullo sfondo dei fenomeni di globalizzazione in atto (intesi quindi come sfide ma anche come opportunità). Si cercherà quindi di render conto di come la differente interpretazione e concretizzazione di tale identità (in senso costruttivista), possa avere ripercussioni oggettive sul modello agro-turistico, quindi sulle filiere agro-alimentari locali e, in definitiva, sull'intero modello di sviluppo territoriale.

Stefano Spillare (2015). Tipicità e identità autentica nel turismo gastronomico e alimentare contemporaneo: verso un paradigma di responsabilità. ANNALI DEL TURISMO, 4, 87-99.

Tipicità e identità autentica nel turismo gastronomico e alimentare contemporaneo: verso un paradigma di responsabilità

SPILLARE, STEFANO
2015

Abstract

The aim of this paper is to show how the link of food and the "typical" culinary productions with the local areas does represent a "vector" to their "authentic identity" and how it could become a potential tourist resource. Effectively, the ongoing globalization phenomenon represents either as a challenge and an opportunity for the identity of local areas. Thus, the attempt is also to highlight how the different interpretation and realization of this identity (in a constructivist perspective), could have a concrete impact on the agro-touristic model, as well as on the local agro-food chain and, ultimately, on the entire model of territorial development.
2015
Stefano Spillare (2015). Tipicità e identità autentica nel turismo gastronomico e alimentare contemporaneo: verso un paradigma di responsabilità. ANNALI DEL TURISMO, 4, 87-99.
Stefano Spillare
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11585/565019
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