The costs of bureaucracy have been discussed for a long time. They are often cited as the main cause behind the difficulties Italy faces in doing business. In this work an estimate of a set of administrative costs borne by small businesses in trade and catering sectors was made for Italy. In order to reduce the margins of uncertainty, a sensitivity analysis of the results was carried out using the Montecarlo Method (for a sector subset in the class of 1-9 employees). From this initial assessment, the cost for all economic sectors in Italy was then estimated (for the 1-19 employee class only).
I costi della burocrazia sono oramai da tempo oggetto di discussione e sono spesso chiamati in causa come i principali responsabili della difficoltà che affronta l’Italia nel fare impresa. In questo lavoro è stata fatta una stima per l’Italia di un determinato set di costi amministrativi sopportati dalle piccole imprese dei settori del commercio e della ristorazione. Per ridurre i margini di incertezza è stata effettuata l’analisi di sensitività dei risultati attraverso il Metodo di Montecarlo (per i soli settori del commercio e della ristorazione con classe di addetti 1-9). Da questa prima valutazione si è poi stimato il costo per tutti i settori economici in Italia (per la sola classe di addetti 1-19).
Mariano Bella, Giorgio Casoni, Paolo Polidori, Desirée Teobaldelli (2021). Gli adempimenti amministrativi nel commercio e nella ristorazione: una stima del loro impatto economico = Administrative burden in trade and catering industries: an estimate of its economic impact. ARGOMENTI, 21, 39-65 [10.14276/1971-8357.2462].
Gli adempimenti amministrativi nel commercio e nella ristorazione: una stima del loro impatto economico = Administrative burden in trade and catering industries: an estimate of its economic impact
Giorgio CasoniSecondo
;
2021
Abstract
The costs of bureaucracy have been discussed for a long time. They are often cited as the main cause behind the difficulties Italy faces in doing business. In this work an estimate of a set of administrative costs borne by small businesses in trade and catering sectors was made for Italy. In order to reduce the margins of uncertainty, a sensitivity analysis of the results was carried out using the Montecarlo Method (for a sector subset in the class of 1-9 employees). From this initial assessment, the cost for all economic sectors in Italy was then estimated (for the 1-19 employee class only).File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
bella+casoni+polidori+teobaldelli.pdf
accesso aperto
Tipo:
Versione (PDF) editoriale
Licenza:
Licenza per Accesso Aperto. Creative Commons Attribuzione (CCBY)
Dimensione
1.13 MB
Formato
Adobe PDF
|
1.13 MB | Adobe PDF | Visualizza/Apri |
I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.