The sector of ham products has taken on a fundamental role in the Italian economy, so attention to the problems of this sector is essential, because of its crucial importance in the economic system of the country as well as at international level. The products of this sector can be attacked by parasites, arthropods, which cause direct and indirect damages. This is the case of Phiophila casei, a parasite of cheese and meat, which is currently responsible for a critical hygiene situation in ham factories. The trophic activity of the larvae and adults on the products causes serious problems, as they are easy vectors for various bacteria, including Clostridium botulinum. Another danger is ingestion of the larvae, which resist the action of gastric juices and therefore digestive enzymes, causing miasis and pseudomiasis in the intestine. It is not possible to use any type of insecticide in the maturing rooms, so biological control is essential.

Il settore dei prodotti da prosciuttificio ha assunto un ruolo fondamentale nell’economia italiana per cui l’attenzione verso le problematiche di questo settore è essenziale, in considerazione del suo rilievo cruciale nel sistema economico del Paese così come a livello internazionale. I prodotti di questo comparto possono subire un attacco da parte di parassiti, artropodi, causa di danni diretti e indiretti. È il caso di Phiophila casei, un parassita di formaggi e carni, attualmente responsabile di una situazione igienico-sanitaria critica nei prosciuttifici. L’attività trofica delle larve e degli adulti sui prodotti, comporta seri problemi, in quanto facili vettori di svariati batteri, tra cui il Clostridium botulinum. Ulteriore pericolo è l’ingestione delle larve, queste resistono all’azione dei succhi gastrici e quindi degli enzimi digestivi, causando miasi e pseudomiasi a livello intestinale. Nei locali di stagionatura non è possibile utilizzare alcun tipo di insetticida, perciò risulterebbe fondamentale il ricorso alla lotta biologica

Diletta Missere, Antonio Martini (2022). Piophila casei, un problema emergente per i prosciuttifici. INDUSTRIE ALIMENTARI, 61(634), 11-15.

Piophila casei, un problema emergente per i prosciuttifici

Diletta Missere
;
Antonio Martini
2022

Abstract

The sector of ham products has taken on a fundamental role in the Italian economy, so attention to the problems of this sector is essential, because of its crucial importance in the economic system of the country as well as at international level. The products of this sector can be attacked by parasites, arthropods, which cause direct and indirect damages. This is the case of Phiophila casei, a parasite of cheese and meat, which is currently responsible for a critical hygiene situation in ham factories. The trophic activity of the larvae and adults on the products causes serious problems, as they are easy vectors for various bacteria, including Clostridium botulinum. Another danger is ingestion of the larvae, which resist the action of gastric juices and therefore digestive enzymes, causing miasis and pseudomiasis in the intestine. It is not possible to use any type of insecticide in the maturing rooms, so biological control is essential.
2022
Diletta Missere, Antonio Martini (2022). Piophila casei, un problema emergente per i prosciuttifici. INDUSTRIE ALIMENTARI, 61(634), 11-15.
Diletta Missere; Antonio Martini
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