SUMMARY: The foodification prospective has recently gathered together under a unique terminology a number of transformation processes of contemporary cities related to the link between food consumption and other factors like increase of accommodation capacity, recreation of places dedicated to that type of usage or to loisir (Loda et al., 2020), moreover generally linked to the effects of replacement among the urban fabric (Frixa, 2019; 2021). This paper wants to focus on how transformations have been rebalanced, during the pandemic, through a series of tools intended to buffer the loss in the food services area and to support the business while meeting the food requirements from the “bottom” for those “underprivileged individuals” who have seen their purchasing power drastically reduced. The case of “Cucine popolari” in Bologna tries to include in the broader discussion about relationship between food and urban transformations, some resistance procedures linked to the primary need of having access to the food in order to complement the meaning and the range of the word foodification.

RIASSUNTO: La prospettiva della foodification ha recentemente raccolto sotto un unico termine una serie di processi di trasformazione delle città contemporanee legati al nesso fra consumo di cibo e altri fattori come l’incremento della ricettività, la rigenerazione delle strutture dedicate a quel tipo di consumo o ad attività di loisir (Loda et al., 2020), e più in generale a effetti di sostituzione all’interno del tessuto urbano (Frixa, 2019; 2021). Il contributo vuole fare il punto su come quelle trasformazioni siano state necessariamente riequilibrate, nell’epoca della pandemia, attraverso una serie di strumenti volti da un lato a tamponare le perdite del settore della ristorazione e a continuare a sostenere le attività commerciali, dall’altro a soddisfare la richiesta di cibo “dal basso” per quelle “persone svantaggiate” che hanno visto ridurre drasticamente la loro capacità di spesa. Il caso delle Cucine popolari a Bologna vuole quindi tentare di includere nella più ampia discussione sul rapporto fra cibo e trasformazioni urbane, alcune pratiche di resistenza legate al bisogno primario dell’accesso al cibo in modo da integrare il significato e la portata del termine foodification.

Foodification e diffusione di pratiche solidali nell’epoca della pandemia: il caso delle cucine popolari di Bologna / emanuele frixa. - ELETTRONICO. - (2022), pp. 491-494. (Intervento presentato al convegno “Geografia e cibo”, Giornate di studi interdisciplinari su spazi, luoghi, paesaggi, regioni, territori del cibo e temi trasversali. tenutosi a ON LINE nel 10-11/06/2021).

Foodification e diffusione di pratiche solidali nell’epoca della pandemia: il caso delle cucine popolari di Bologna

emanuele frixa
2022

Abstract

SUMMARY: The foodification prospective has recently gathered together under a unique terminology a number of transformation processes of contemporary cities related to the link between food consumption and other factors like increase of accommodation capacity, recreation of places dedicated to that type of usage or to loisir (Loda et al., 2020), moreover generally linked to the effects of replacement among the urban fabric (Frixa, 2019; 2021). This paper wants to focus on how transformations have been rebalanced, during the pandemic, through a series of tools intended to buffer the loss in the food services area and to support the business while meeting the food requirements from the “bottom” for those “underprivileged individuals” who have seen their purchasing power drastically reduced. The case of “Cucine popolari” in Bologna tries to include in the broader discussion about relationship between food and urban transformations, some resistance procedures linked to the primary need of having access to the food in order to complement the meaning and the range of the word foodification.
2022
Geografia e cibo: ricerche, riflessioni e discipline a confronto
491
494
Foodification e diffusione di pratiche solidali nell’epoca della pandemia: il caso delle cucine popolari di Bologna / emanuele frixa. - ELETTRONICO. - (2022), pp. 491-494. (Intervento presentato al convegno “Geografia e cibo”, Giornate di studi interdisciplinari su spazi, luoghi, paesaggi, regioni, territori del cibo e temi trasversali. tenutosi a ON LINE nel 10-11/06/2021).
emanuele frixa
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11585/911691
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