Hepatitis E virus (HEV) is an RNA virus, the only member of the Hepeviridae family. In developing countries, the infection is endemic and is transmitted via the faecal-oral route through the consumption of contaminated water. In industrialized countries the disease is an emerging zoonosis, related to the consumption of contaminated raw or undercooked meat and/or liver products of pig or wild boar. In developed counties, domestic and wild pigs are considered the main reservoirs of HEV since the strains isolated from them are phylogenetically correlated with human ones. The prevalence of infected farms is high both in Italy and in other countries. In pigs, HEV infection is asymptomatic and therefore farmers have no economic interest in trying to control it. The aim of the study was to investigate the presence of HEV inside a pig farm in Northern Italy, never examined previously. Over a year, 59 faecal samples (individual and pooled) were collected from animals of different age groups and three processing fl uids (PF) taken at the time of castration. Faecal samples were analysed by RT-PCR in order to detect the viral genome while anti-HEV antibodies were detected in PF using a commercial ELISA kit. The results obtained show an atypical situation inside the farm where the sows are anti-HEV positive in PF while the search for viral RNA in the stool samples has given negative results in all age groups. On the basis of these results, three different hypotheses have been formulated: a false positivity to the ELISA test, a low prevalence of infected animals or a circulation of single HEV in sows. The most probable hypothesis seems to be the last but this raises further questions on the real prevalence of HEV in farms, as well as on its epidemiology.

Il virus dell’epatite E (HEV) è un virus a RNA, unico membro della famiglia Hepeviridae. Nei Paesi in via di sviluppo l’infezione è endemica e si trasmette per via oro-fecale attraverso il consumo di acqua contaminata. Nei Paesi industrializzati la malattia è considerata una zoonosi emergente, correlata al consumo di prodotti contaminati a base di carne e/o fegato di suino o cinghiale, crudi o poco cotti. I suidi domestici e selvatici sono considerati i principali reservoir di HEV nei Paesi industrializzati dal momento che i ceppi da essi isolati sono fi logeneticamente correlati con quelli umani. La prevalenza di allevamenti infetti è elevata sia in Italia sia in altri Paesi. Nei suini l’infezione da HEV decorre in modo asintomatico e quindi non vi è interesse economico nel tentare di controllarla. L’obiettivo dello studio è stato quello di indagare la presenza di HEV in un allevamento di suini del nord-Italia, mai esaminato in precedenza. Nell’arco di un anno sono stati raccolti 59 campioni fecali da animali di differenti fasce d’età e 3 pool di emosieri testicolari (PF). I campioni fecali sono stati analizzati tramite RT-PCR al fi ne di rilevare il genoma virale mentre nei PF sono stati ricercati anticorpi anti- HEV utilizzando un kit ELISA. I risultati ottenuti mostrano una situazione atipica all’interno dell’allevamento dove, a fronte di una sieropositività fra le scrofe, l’RNA virale non è stato messo in evidenza nei campioni fecali degli animali di tutte le fasce d’età. Alla luce di questi risultati sono state discusse tre diverse ipotesi: una falsa positività al test ELISA, una bassa prevalenza di animali eliminatori o un’effettiva circolazione di HEV limitata alle scrofe con successiva eradicazione del virus. L’ipotesi più probabile sembra essere l’ultima ma questo pone ulteriori interrogativi sulla reale prevalenza di HEV negli allevamenti, così come sulla sua epidemiologia.

VALUTAZIONE DELLA PRESENZA DEL VIRUS DELL’EPATITE E (HEV) IN UN ALLEVAMENTO A CICLO CHIUSO DEL NORD ITALIA / EVALUATION OF THE PRESENCE OF HEPATITIS E VIRUS (HEV) IN A FARROW-TO-FINISH HERD IN NORTHERN ITALY / BINI G., DI BARTOLO I., OSTANELLO F.. - STAMPA. - (2021), pp. 485-491. (Intervento presentato al convegno XLVI Meeting Annuale della Società Italiana di Patologia ed Allevamento dei Suini tenutosi a Pescantina (VR) nel 9-10 Settembre 2021).

VALUTAZIONE DELLA PRESENZA DEL VIRUS DELL’EPATITE E (HEV) IN UN ALLEVAMENTO A CICLO CHIUSO DEL NORD ITALIA / EVALUATION OF THE PRESENCE OF HEPATITIS E VIRUS (HEV) IN A FARROW-TO-FINISH HERD IN NORTHERN ITALY

OSTANELLO F.
2021

Abstract

Hepatitis E virus (HEV) is an RNA virus, the only member of the Hepeviridae family. In developing countries, the infection is endemic and is transmitted via the faecal-oral route through the consumption of contaminated water. In industrialized countries the disease is an emerging zoonosis, related to the consumption of contaminated raw or undercooked meat and/or liver products of pig or wild boar. In developed counties, domestic and wild pigs are considered the main reservoirs of HEV since the strains isolated from them are phylogenetically correlated with human ones. The prevalence of infected farms is high both in Italy and in other countries. In pigs, HEV infection is asymptomatic and therefore farmers have no economic interest in trying to control it. The aim of the study was to investigate the presence of HEV inside a pig farm in Northern Italy, never examined previously. Over a year, 59 faecal samples (individual and pooled) were collected from animals of different age groups and three processing fl uids (PF) taken at the time of castration. Faecal samples were analysed by RT-PCR in order to detect the viral genome while anti-HEV antibodies were detected in PF using a commercial ELISA kit. The results obtained show an atypical situation inside the farm where the sows are anti-HEV positive in PF while the search for viral RNA in the stool samples has given negative results in all age groups. On the basis of these results, three different hypotheses have been formulated: a false positivity to the ELISA test, a low prevalence of infected animals or a circulation of single HEV in sows. The most probable hypothesis seems to be the last but this raises further questions on the real prevalence of HEV in farms, as well as on its epidemiology.
2021
Atti del XLVI Meeting Annuale della Società Italiana di Patologia ed Allevamento dei Suini
485
491
VALUTAZIONE DELLA PRESENZA DEL VIRUS DELL’EPATITE E (HEV) IN UN ALLEVAMENTO A CICLO CHIUSO DEL NORD ITALIA / EVALUATION OF THE PRESENCE OF HEPATITIS E VIRUS (HEV) IN A FARROW-TO-FINISH HERD IN NORTHERN ITALY / BINI G., DI BARTOLO I., OSTANELLO F.. - STAMPA. - (2021), pp. 485-491. (Intervento presentato al convegno XLVI Meeting Annuale della Società Italiana di Patologia ed Allevamento dei Suini tenutosi a Pescantina (VR) nel 9-10 Settembre 2021).
BINI G., DI BARTOLO I., OSTANELLO F.
File in questo prodotto:
Eventuali allegati, non sono esposti

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11585/833648
 Attenzione

Attenzione! I dati visualizzati non sono stati sottoposti a validazione da parte dell'ateneo

Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact