The knowledge of genes and molecular processes controlling stress reactions and involved in the genetic system determining resistance to stress in pigs could be important for the improvement of meat quality. This research aimed to compare the expression profiles of skeletal muscle between physically stressed and not stressed pigs of different breeds immediately before slaughter. DNA microarray analysis showed that different functional categories of genes are up-regulated in stressed compared to not stressed pigs and relevant differences among breeds were found. - Utilizzando la tecnica microarray vengono confrontate liste di geni differenzialmente espressi in suini di diverse razze sottoposti oppure no a trattamenti stressanti pre macellazione per identificare le basi genetiche della resistenza e suscettibilità allo stress nel suino nella fase premacellazione e vengono analizzati gli effetti dello stress sulla qualità della carne nei soggetti stressati e non stressati. I risultati indicano interessanti differenze nella risposta allo stress tra le razze Large White Italiana, Duroc Italiana e Pietrain. e diverse categorie di geni sovraregolati nel confronto tra soggetti stressati e non stressati.

Transcriptome analysis of skeletal muscle tissue to identify genes involved in pre-slaughter stress response in pigs

DAVOLI, ROBERTA;ZAMBONELLI, PAOLO;NANNI COSTA, LEONARDO;FONTANESI, LUCA;COLOMBO, MICHELA;RUSSO, VINCENZO
2009

Abstract

The knowledge of genes and molecular processes controlling stress reactions and involved in the genetic system determining resistance to stress in pigs could be important for the improvement of meat quality. This research aimed to compare the expression profiles of skeletal muscle between physically stressed and not stressed pigs of different breeds immediately before slaughter. DNA microarray analysis showed that different functional categories of genes are up-regulated in stressed compared to not stressed pigs and relevant differences among breeds were found. - Utilizzando la tecnica microarray vengono confrontate liste di geni differenzialmente espressi in suini di diverse razze sottoposti oppure no a trattamenti stressanti pre macellazione per identificare le basi genetiche della resistenza e suscettibilità allo stress nel suino nella fase premacellazione e vengono analizzati gli effetti dello stress sulla qualità della carne nei soggetti stressati e non stressati. I risultati indicano interessanti differenze nella risposta allo stress tra le razze Large White Italiana, Duroc Italiana e Pietrain. e diverse categorie di geni sovraregolati nel confronto tra soggetti stressati e non stressati.
Proceedings of the ASPA 18th congress
69
71
R.Davoli; P. Zambonelli; J.Hedeegard; H. Hornshoj; L. Nanni Costa; A. Stella; L. Fontanesi; M. Colombo; C. Bendixen; V. Russo.
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