In this work we report observations carried out in a standard bred trotters stable, where we registered a high incidence rate of myoglobinuria. The horses showed, after few minutes of training, stiffness, muscular pain, reluctance to movement, extreme perspiration and myoglobinuria. The analysis of data pertinent to stable management, training and quanti-qualitative nutritional supply allowed to notice a low lack of phosphorus (–11,9%) and a high lack of calcium (–30,7%). Therefore, we added in the diet 50 g per animal per day of calcium phosphate dibasic. After 30 days from the diet change, symptomatology totally disappeared and sieric values of CPK, AST and LDH returned in physiologic ranges. This work underlines the importance of calcium in training standard bred trotters nutrition.

In questo lavoro sono riportate le osservazioni effettuate in una scuderia di ventiquattro trottatori che presentavano un’elevata incidenza di casi di mioglobinuria. I cavalli mostravano, dopo pochi minuti di allenamento, rigidità e dolore muscolare, riluttanza al movimento, sudorazione profusa e mioglobinuria. L’analisi della gestione della scuderia, delle modalità di allenamento e degli apporti quantiqualitativi con la razione ha permesso di rilevare solo una lieve carenza in fosforo (–11,9%) ed una rilevante carenza di calcio (–30,7%) rispetto ai fabbisogni. Sono stati aggiunti alla razione 50 g/capo/giorno di fosfato bicalcico. Dopo 30 giorni dall’integrazione, si è avuta la totale remissione della sintomatologia clinica ed un ritorno delle concentrazioni sieriche di CPK, LDH e AST nei valori fisiologici. Questo contributo sottolinea l’importanza del calcio nella nutrizione dei trottatori in attività.

Il ruolo del calcio nella rabdomiolisi da sforzo del trottatore

PADALINO B.
Writing – Original Draft Preparation
;
2004

Abstract

In this work we report observations carried out in a standard bred trotters stable, where we registered a high incidence rate of myoglobinuria. The horses showed, after few minutes of training, stiffness, muscular pain, reluctance to movement, extreme perspiration and myoglobinuria. The analysis of data pertinent to stable management, training and quanti-qualitative nutritional supply allowed to notice a low lack of phosphorus (–11,9%) and a high lack of calcium (–30,7%). Therefore, we added in the diet 50 g per animal per day of calcium phosphate dibasic. After 30 days from the diet change, symptomatology totally disappeared and sieric values of CPK, AST and LDH returned in physiologic ranges. This work underlines the importance of calcium in training standard bred trotters nutrition.
2004
PADALINO B.; DE PALO P.; LAUDADIO V
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