Mushroom community in artificial Pinus nigra forest in Amiata mount (Tuscany, Italy) was described. 3220 fruit bodies belonging to 106 different species were found during five surveys from autumn 2014 to spring 2015. The biodiversity indices and the dominance diversity curves indicate a discrete fungal diversity with the dominance of few species. Edible mushrooms such as Hydnum repandum, Lactarius deliciosus, L. sanguifluus, Suillus granulatus, S. luteus and truffles (Tuber aestivum,T. borchii and T. macrosporum) were found in the study area. These fungi are traditionally harvested and are an important complementary economical source for local population. Considering the economic importance of these non-wood forest products, forest management should play major attention to their safeguard.

La comunità macromicetica di alcuni habitat, come i rimboschimenti di Pinus nigra,impiegati spesso in progetti di ripristino ambientale, è ad ora poco studiata. Questo lavoro ha avuto lo scopo di iniziare lo studio della micodiversità in un impianto artificiale di pino nero sul Monte Amiata in Toscana. In quest’area, dall’autunno 2014 alla primavera 2015, in soli 5 rilievi, sono state censite 106 specie, con un totale di 3220 carpofori, di cui Phellodon niger è stata la più abbondante. Dalla ripartizione in gruppi trofici risulta che 31 sono le specie simbionti, 52 quelle saprotrofe umicole, 17 quelle lignicole, 3 di lettiera e 3 sono quelle parassite.Gli indici di biodiversità (Pielou (E) = 0,67, Shannon (H) = 1,62 e Simpson (D’) = 0,66) e la curva di rango-abbondanza rivelano un discreto grado di biodiversità, ma con la dominanza di alcune specie sulle altre. All’interno dell’area di studio sono state censite anche specie eduli di macrofunghi epigei (Hydnum repandum, Lactarius deliciosus, L. sanguifluus, Suillus granulatus e S. luteus) e anche alcune specie di Tuber (ad esempio Tuber aestivum, T. borchii and T. macrosporum), la cui raccolta nell’area del Monte Amiata, è consolidata da antiche tradizioni. Considerata l’importanza economica di questi prodotti non legnosi del bosco, la gestione forestale dovrebbe tenere conto della loro presenza e garantirne la salvaguardia.

Leonardi, P., Graziosi, S., Zambonelli, A., Salerni, E. (2017). The economic potential of mushrooms in an artificial Pinus nigra forest. ITALIAN JOURNAL OF MYCOLOGY, 46, 48-49 [10.6092/issn.2531-7342/7287].

The economic potential of mushrooms in an artificial Pinus nigra forest

Zambonelli A;
2017

Abstract

Mushroom community in artificial Pinus nigra forest in Amiata mount (Tuscany, Italy) was described. 3220 fruit bodies belonging to 106 different species were found during five surveys from autumn 2014 to spring 2015. The biodiversity indices and the dominance diversity curves indicate a discrete fungal diversity with the dominance of few species. Edible mushrooms such as Hydnum repandum, Lactarius deliciosus, L. sanguifluus, Suillus granulatus, S. luteus and truffles (Tuber aestivum,T. borchii and T. macrosporum) were found in the study area. These fungi are traditionally harvested and are an important complementary economical source for local population. Considering the economic importance of these non-wood forest products, forest management should play major attention to their safeguard.
2017
Leonardi, P., Graziosi, S., Zambonelli, A., Salerni, E. (2017). The economic potential of mushrooms in an artificial Pinus nigra forest. ITALIAN JOURNAL OF MYCOLOGY, 46, 48-49 [10.6092/issn.2531-7342/7287].
Leonardi, P; Graziosi, S; Zambonelli, A; Salerni, E
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11585/619705
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