The gluten-sensitive enteropathy (GSE) of Irish Setters is an immune-mediated food adverse reaction caused by gluten (the protein found in wheat, barley, rye and oat) which has several similarities with human celiac disease. Intestinal histological lesions include partial villous atrophy, infiltration of lymphocytes and plasma cells in the lamina propria, and increased intraepithelial lymphocytes. The GSE is transmitted according to an autosomal recessive inheritance pattern and its pathogenesis seems to involve cell-mediated but not humoral immunity. To date, it is unclear why Irish Setters suffering from GSE have lower levels of gliadin antibodies than healthy subjects. The Irish Setters affected by GSE show intermittent chronic diarrhea and weight loss. The utilization of elimination diets not containing gluten is essential for both a reliable diagnosis and therapy of this disease.
L’Enteropatia da glutine (GSE) del Setter irlandese è una intolleranza alimentare immuno-mediata nei confronti del glutine (la proteina che si trova in frumento, orzo, segale e avena), che ricorda la malattia celiaca dell’uomo. Le lesioni istologiche intestinali comprendono parziale atrofia dei villi, infiltrato di linfociti e plasmacellule nella lamina propria ed aumento dei linfociti intraepiteliali. La GSE viene trasmessa secondo un modello di ereditarietà autosomico recessivo e nella sua patogenesi sembra essere coinvolta l’immunità cellulo-mediata ma non quella umorale. Ad oggi, non è ben chiaro quale significato abbia il più basso livello di anticorpi antigliadina riscontrato nei Setter malati rispetto ai soggetti sani. I Setter irlandesi affetti da GSE presentano diarrea cronica intermittente e perdita di peso. L’impiego di diete privative non contenenti glutine è indispensabile sia per poter giungere ad una diagnosi certa della patologia sia per instaurare la terapia.
Biagi, G., Baldi, A., Biagi, F. (2016). L'enteropatia da glutine del Setter irlandese e le analogie con la malattia celiaca dell'uomo. VETERINARIA, 30(4), 207-214.
L'enteropatia da glutine del Setter irlandese e le analogie con la malattia celiaca dell'uomo
BIAGI, GIACOMO;
2016
Abstract
The gluten-sensitive enteropathy (GSE) of Irish Setters is an immune-mediated food adverse reaction caused by gluten (the protein found in wheat, barley, rye and oat) which has several similarities with human celiac disease. Intestinal histological lesions include partial villous atrophy, infiltration of lymphocytes and plasma cells in the lamina propria, and increased intraepithelial lymphocytes. The GSE is transmitted according to an autosomal recessive inheritance pattern and its pathogenesis seems to involve cell-mediated but not humoral immunity. To date, it is unclear why Irish Setters suffering from GSE have lower levels of gliadin antibodies than healthy subjects. The Irish Setters affected by GSE show intermittent chronic diarrhea and weight loss. The utilization of elimination diets not containing gluten is essential for both a reliable diagnosis and therapy of this disease.File | Dimensione | Formato | |
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