This study presents the preliminary results of an assessment of the prevalence of Salmonella in regularly slaughtered pigs, conducted as part of a research project by the Istituto Zooprofilattico Sperimentale of Lombardia and of Emilia-Romagna. Using ELISA tests, the presence of Salmonella antibodies was evaluated in a sample of 30 randomly selected animals per batch, using the same blood samples collected for the Aujeszky’s disease monitoring plan. The samples were taken from 67 batches of heavy pigs slaughtered at a facility in Emilia-Romagna in 2024. Of these 67 batches, 45 (67%) came from farms located in Lombardia Region, while 22 came from farms in Emilia-Romagna. Among the 2,010 sera analyzed, 1,418 (70.5%; 95% CI: 68.5-72.5) tested positive for Salmonella antibodies. At least one seropositive animal was detected in 66 batches (98.5%). The prevalence per batch ranged from a minimum of 0% (1 batch) to a maximum of 100%. Using an arbitrary classification of health status based on the quartiles (Q) of the prevalence distribution, 25% of the batches had a prevalence below 53.3% (Q1), Q2 ranged between 53.3% and 73.3%, and Q3 between 73.3% and 96.7%. In 16 batches (23.9%), prevalence reached 100%. The average prevalence was slightly higher in batches from the Lombardy region (73.6%) compared to those from Emilia-Romagna (61.4%). However, this difference was not statistically significant (p>0.05). Similarly, the distribution of farms across quartiles did not differ significantly.
Il lavoro riporta i risultati preliminari di uno studio della valutazione della prevalenza per Salmonella nei suini regolarmente macellati, condotto nell’ambito di un progetto di ricerca dell’Istituto Zooprofilattico Sperimentale della Lombardia e dell’Emilia-Romagna. Mediante test ELISA, è stata valutata la presenza di anticorpi anti-Salmonella in un campione di 30 animali/partita scelti in modo casuale, utilizzando gli stessi campioni di sangue previsti dal piano della malattia di Aujeszky. I prelievi sono stati effettuati da 67 partite di suini pesanti, macellati in uno stabilimento dell’Emilia-Romagna, nel 2024. Di queste 67 partite, 45 (67%) provenivano da allevamenti della Lombardia e 22 da allevamenti dell’Emilia-Romagna. Dei complessivi 2010 sieri esaminati, 1418 (70,5%; 95%CI: 68,5-72,5) sono risultati positivi alla ricerca di anticorpi anti-Salmonella. In 66 partite (98,5%) ò stato rilevato almeno un animale sieropositivo. La prevalenza per partita variava da un minimo di 0% (1 partita) ad un massimo del 100%. Utilizzando una classicazione arbitraria della condizione sanitaria basata sui quartili (Q) della distribuzione della prevalenza, il 25% delle partite ha presentato una prevalenza inferiore al 53,3% (Q1), il Q2 era compreso tra 53,3 e 73,3%, il Q3 tra 73,3 e 96,7%. In 16 partite (23,9%) la prevalenza era del 100%. La prevalenza media è risultata leggermente più elevata nelle partite provenienti dalla Regione Lombardia (73,6%) rispetto a quella delle partite provenienti dall’Emilia-Romagna (61,4%). Tale differenza non è risultata statisticamente signicativa (p>0,05); analogamente, anche la distribuzione delle aziende all’interno dei quartili non diferiva in modo significativo.
Torreggiani, C., Pupillo, G., D’Annunzio, G., De Lorenzi, G., Guazzetti, S., Benatti, D., et al. (2025). Risultati preliminari sullo studio di sieroprevalenza di salmonella nel suino pesante all’età di macellazione.
Risultati preliminari sullo studio di sieroprevalenza di salmonella nel suino pesante all’età di macellazione
Ostanello F.
2025
Abstract
This study presents the preliminary results of an assessment of the prevalence of Salmonella in regularly slaughtered pigs, conducted as part of a research project by the Istituto Zooprofilattico Sperimentale of Lombardia and of Emilia-Romagna. Using ELISA tests, the presence of Salmonella antibodies was evaluated in a sample of 30 randomly selected animals per batch, using the same blood samples collected for the Aujeszky’s disease monitoring plan. The samples were taken from 67 batches of heavy pigs slaughtered at a facility in Emilia-Romagna in 2024. Of these 67 batches, 45 (67%) came from farms located in Lombardia Region, while 22 came from farms in Emilia-Romagna. Among the 2,010 sera analyzed, 1,418 (70.5%; 95% CI: 68.5-72.5) tested positive for Salmonella antibodies. At least one seropositive animal was detected in 66 batches (98.5%). The prevalence per batch ranged from a minimum of 0% (1 batch) to a maximum of 100%. Using an arbitrary classification of health status based on the quartiles (Q) of the prevalence distribution, 25% of the batches had a prevalence below 53.3% (Q1), Q2 ranged between 53.3% and 73.3%, and Q3 between 73.3% and 96.7%. In 16 batches (23.9%), prevalence reached 100%. The average prevalence was slightly higher in batches from the Lombardy region (73.6%) compared to those from Emilia-Romagna (61.4%). However, this difference was not statistically significant (p>0.05). Similarly, the distribution of farms across quartiles did not differ significantly.| File | Dimensione | Formato | |
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