BORDONI, ALESSANDRA
BORDONI, ALESSANDRA
DIPARTIMENTO DI SCIENZE E TECNOLOGIE AGRO-ALIMENTARI
Docenti di ruolo di IIa fascia
(Poly)phenolic content and profile and antioxidant capacity of whole-grain cookies are better estimated by simulated digestion than chemical extraction
2020 Danesi F.; Calani L.; Valli V.; Bresciani L.; Del Rio D.; Bordoni A.
100% Fruit juice intake and cardiovascular risk: a systematic review and meta-analysis of prospective and randomised controlled studies
2021 D'Elia L.; Dinu M.; Sofi F.; Volpe M.; Strazzullo P.; Bordoni A.; Cairella G.; Casiraghi M.C.; D'Elia L.; del Balzo V.; Erba D.; Garbagnati F.; Ghiselli A.; Pellegrini N.; Pinto A.; Rossi L.; Russo G.L.; Scazzina F.; Scognamiglio U.; Vaccaro S.; Verduci E.
A Dietary Intervention of Bioactive Enriched Foods Aimed at Adults at Risk of Metabolic Syndrome: Protocol and Results from PATHWAY-27 Pilot Study
2019 Bub, Achim; Malpuech-Brugère, Corinne; Orfila, Caroline; Amat, Julien; Arianna, Alice; Blot, Adeline; Di Nunzio, Mattia; Holmes, Melvin; Kertész, Zsófia; Marshall, Lisa; Nemeth, Imola; Ricciardiello, Luigi; Seifert, Stephanie; Sutulic, Samantha; Ulaszewska, Marynka; Bordoni, Alessandra
A mini concept based analysis of health promoting traditional food potential, on the basis of expert judgement and consumer expectations
2012 A. Berardinelli; L. F. D'Antuono; A. Bordoni; F. Danesi; K. Fedosova; L. Zukina; N. Koval; N. Boyko; D. V. Karpenko; C. Costea; A. Stroia; S. Rascu-Pistol; A. Varga-Ungureanu; A. Branni; E. Satberashvili; I. Ebralidze; Z. Kilasonia; I. Alexieva; O. Hayran; B. Koçaoglu
A screen to test the role of IL-23 receptor in inflammatory bowel diseases
2008 F. Danesi; M. Philpott; C. Huebner; A. Bordoni; L.R. Ferguson
Acidi grassi n-3 e modulazione dell'espressione genica
2005 A. Bordoni
Activity of the novel T137A SOD1 mutation in amyotrophic lateral sclerosis patients
2012 E. Pasini; D. de Biase; M. Visani; L. Morandi; F. Danesi; E. Boschetti; V. Tugnoli; F. Salvi; A. Bordoni; A. Pession
An International Network for Improving Health Properties of Food by Sharing our Knowledge on the Digestive Process
2011 Didier Dupont;Alessandra Bordoni;Andre Brodkorb;Francesco Capozzi;Tanja Cirkovic Velickovic;Milena Corredig;Paul D. Cotter;Ivano Noni;Claire Gaudichon;Matt Golding;Tor Lea;Isabelle Huërou-Luron;Alan Mackie;Charlotte Madsen;Bruno Meulenaer;Yves Nys;Anne Pihlanto;Isidra Recio;Didier Rémond;Teresa Requena;Isabelle Souchon;Dominika Swiatecka;Sylvie Turgeon;Gerd Vegarud;Robert Vreeburg;Werner Weitschies;Martin Wickham
Ancient wheat and health: a legend or the reality? A review on KAMUT khorasan wheat
2017 Bordoni, Alessandra; Danesi, Francesca; Di Nunzio, Mattia; Taccari, Annalisa; Valli, Veronica
Antiossidanti naturali tra informazione e disinformazione: Metodi di analisi, biodisponibilità ed effetti in-vivo
2009 Bacchiocca M.; Bordoni A.; Dalla Rosa M.; Sacchetti G.
Antioxidant properties of potentially probiotic bacteria: in vitro and in vivo activities
2013 A. Amaretti; M. Di Nunzio; A. Pompei; S. Raimondi; M. Rossi; A. Bordoni
Antioxidative and anti-inflammatory effect of in vitro digested cookies baked using different types of flours and fermentation methods
2016 Valli, Veronica; Danesi, Francesca; Gianotti, Andrea; Di Nunzio, Mattia; Taneyo Saa, Danielle Laure; Bordoni, Alessandra
Bioaccessibility of the Bioactive Peptide Carnosine during in Vitro Digestion of Cured Beef Meat
2015 Elena Marcolini; Elena Babini; Alessandra Bordoni ;Mattia Di Nunzio; Luca Laghi; Anita Maczό; Gianfranco Picone; Emoke Szerdahelyi; Veronica Valli; Francesco Capozzi
Bioactive-richSideritis scardicatea (mountain tea) is as potent asCamellia sinensistea at inducing cellular antioxidant defences and preventing oxidative stress
2013 Francesca Danesi;Shikha Saha;Paul A Kroon;Marija Glibetić;Aleksandra Konić-Ristić;Luigi F D'Antuono;Alessandra Bordoni
Bioattività degli alimenti tradizionali del Mar Nero: primo screening del possibile ruolo nella prevenzione cardiovascolare
2011 F. Danesi; F. Pasini; M. Mudryk; B. Kocaoglu; D. Karpenko; L. Kapreliants; M. Jorjadze; A. Stroia; I. Alexieva; M.F. Caboni; L.F. D’Antuono; A. Bordoni
Biochimica dello stato di malnutrizione
2007 A. Bordoni
Black Sea area traditional foods as a new, valuable source of antioxidant polyphenols.
2011 F. Pasini; F. Danesi; M.F. Caboni; A. Bordoni; L.F. D’Antuono
Catechine del tè verde: oltre l'attività antiossidante?
2006 F. Danesi; M. Di Nunzio; M. Malaguti; P.L. Biagi; A.Bordoni
Catechine del tè verde: validi alleati per la salute
2004 Bordoni, A.; Danesi, F.; Biagi, P.L.
Cholesterol-lowering probiotics: in vitro selection and in vivo testing of bifidobacteria
2013 Bordoni A; Amaretti A; Leonardi A; Boschetti E; Danesi F; Matteuzzi D; Roncaglia L; Raimondi S; Rossi M
Titolo | Autore(i) | Anno | Periodico | Editore | Tipo | File |
---|---|---|---|---|---|---|
(Poly)phenolic content and profile and antioxidant capacity of whole-grain cookies are better estimated by simulated digestion than chemical extraction | Danesi F.; Calani L.; Valli V.; Bresciani L.; Del Rio D.; Bordoni A. | 2020-01-01 | MOLECULES | - | 1.01 Articolo in rivista | molecules-25-02792.pdf; molecules-25-02792-s001.pdf |
100% Fruit juice intake and cardiovascular risk: a systematic review and meta-analysis of prospective and randomised controlled studies | D'Elia L.; Dinu M.; Sofi F.; Volpe M.; Strazzullo P.; Bordoni A.; Cairella G.; Casiraghi M.C.; D'...Elia L.; del Balzo V.; Erba D.; Garbagnati F.; Ghiselli A.; Pellegrini N.; Pinto A.; Rossi L.; Russo G.L.; Scazzina F.; Scognamiglio U.; Vaccaro S.; Verduci E. | 2021-01-01 | EUROPEAN JOURNAL OF NUTRITION | - | 1.01 Articolo in rivista | Eur J Nutr_2021.pdf |
A Dietary Intervention of Bioactive Enriched Foods Aimed at Adults at Risk of Metabolic Syndrome: Protocol and Results from PATHWAY-27 Pilot Study | Bub, Achim; Malpuech-Brugère, Corinne; Orfila, Caroline; Amat, Julien; Arianna, Alice; Blot, Adel...ine; Di Nunzio, Mattia; Holmes, Melvin; Kertész, Zsófia; Marshall, Lisa; Nemeth, Imola; Ricciardiello, Luigi; Seifert, Stephanie; Sutulic, Samantha; Ulaszewska, Marynka; Bordoni, Alessandra | 2019-01-01 | NUTRIENTS | - | 1.01 Articolo in rivista | Nutrients_2019_P27.pdf |
A mini concept based analysis of health promoting traditional food potential, on the basis of expert judgement and consumer expectations | A. Berardinelli; L. F. D'Antuono; A. Bordoni; F. Danesi; K. Fedosova; L. Zukina; N. Koval; N. Boy...ko; D. V. Karpenko; C. Costea; A. Stroia; S. Rascu-Pistol; A. Varga-Ungureanu; A. Branni; E. Satberashvili; I. Ebralidze; Z. Kilasonia; I. Alexieva; O. Hayran; B. Koçaoglu | 2012-01-01 | - | Alma mater studiorum, Università di Bologna | 4.03 Poster | - |
A screen to test the role of IL-23 receptor in inflammatory bowel diseases | F. Danesi; M. Philpott; C. Huebner; A. Bordoni; L.R. Ferguson | 2008-01-01 | JOURNAL OF NUTRIGENETICS AND NUTRIGENOMICS | - | 1.06 Abstract in rivista | - |
Acidi grassi n-3 e modulazione dell'espressione genica | A. Bordoni | 2005-01-01 | - | s.n | 4.02 Riassunto (Abstract) | - |
Activity of the novel T137A SOD1 mutation in amyotrophic lateral sclerosis patients | E. Pasini; D. de Biase; M. Visani; L. Morandi; F. Danesi; E. Boschetti; V. Tugnoli; F. Salvi; A. ...Bordoni; A. Pession | 2012-01-01 | FUTURE NEUROLOGY | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
An International Network for Improving Health Properties of Food by Sharing our Knowledge on the Digestive Process | Didier Dupont;Alessandra Bordoni;Andre Brodkorb;Francesco Capozzi;Tanja Cirkovic Velickovic;Milen...a Corredig;Paul D. Cotter;Ivano Noni;Claire Gaudichon;Matt Golding;Tor Lea;Isabelle Huërou-Luron;Alan Mackie;Charlotte Madsen;Bruno Meulenaer;Yves Nys;Anne Pihlanto;Isidra Recio;Didier Rémond;Teresa Requena;Isabelle Souchon;Dominika Swiatecka;Sylvie Turgeon;Gerd Vegarud;Robert Vreeburg;Werner Weitschies;Martin Wickham | 2011-01-01 | FOOD DIGESTION | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Ancient wheat and health: a legend or the reality? A review on KAMUT khorasan wheat | Bordoni, Alessandra; Danesi, Francesca; Di Nunzio, Mattia; Taccari, Annalisa; Valli, Veronica | 2017-01-01 | INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCES AND NUTRITION | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Antiossidanti naturali tra informazione e disinformazione: Metodi di analisi, biodisponibilità ed effetti in-vivo | Bacchiocca M.; Bordoni A.; Dalla Rosa M.; Sacchetti G. | 2009-01-01 | - | Centro Universitario Bertinoro | 3.02 Curatela | - |
Antioxidant properties of potentially probiotic bacteria: in vitro and in vivo activities | A. Amaretti; M. Di Nunzio; A. Pompei; S. Raimondi; M. Rossi; A. Bordoni | 2013-01-01 | APPLIED MICROBIOLOGY AND BIOTECHNOLOGY | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Antioxidative and anti-inflammatory effect of in vitro digested cookies baked using different types of flours and fermentation methods | Valli, Veronica; Danesi, Francesca; Gianotti, Andrea; Di Nunzio, Mattia; Taneyo Saa, Danielle Lau...re; Bordoni, Alessandra | 2016-01-01 | FOOD RESEARCH INTERNATIONAL | - | 1.01 Articolo in rivista | VALLI_et al_2016.pdf |
Bioaccessibility of the Bioactive Peptide Carnosine during in Vitro Digestion of Cured Beef Meat | Elena Marcolini; Elena Babini; Alessandra Bordoni ;Mattia Di Nunzio; Luca Laghi; Anita Maczό; Gia...nfranco Picone; Emoke Szerdahelyi; Veronica Valli; Francesco Capozzi | 2015-01-01 | JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY | - | 1.01 Articolo in rivista | 2015 Marcolini et al - JAFC - Carnosine.pdf; POSTPRINT 485989.pdf |
Bioactive-richSideritis scardicatea (mountain tea) is as potent asCamellia sinensistea at inducing cellular antioxidant defences and preventing oxidative stress | Francesca Danesi;Shikha Saha;Paul A Kroon;Marija Glibetić;Aleksandra Konić-Ristić;Luigi F D'Antuo...no;Alessandra Bordoni | 2013-01-01 | JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Bioattività degli alimenti tradizionali del Mar Nero: primo screening del possibile ruolo nella prevenzione cardiovascolare | F. Danesi; F. Pasini; M. Mudryk; B. Kocaoglu; D. Karpenko; L. Kapreliants; M. Jorjadze; A. Stroia...; I. Alexieva; M.F. Caboni; L.F. D’Antuono; A. Bordoni | 2011-01-01 | - | - | 4.03 Poster | - |
Biochimica dello stato di malnutrizione | A. Bordoni | 2007-01-01 | - | s.n | 4.01 Contributo in Atti di convegno | - |
Black Sea area traditional foods as a new, valuable source of antioxidant polyphenols. | F. Pasini; F. Danesi; M.F. Caboni; A. Bordoni; L.F. D’Antuono | 2011-01-01 | - | - | 4.03 Poster | - |
Catechine del tè verde: oltre l'attività antiossidante? | F. Danesi; M. Di Nunzio; M. Malaguti; P.L. Biagi; A.Bordoni | 2006-01-01 | - | s.n | 4.02 Riassunto (Abstract) | - |
Catechine del tè verde: validi alleati per la salute | Bordoni, A.; Danesi, F.; Biagi, P.L. | 2004-01-01 | L'INTEGRATORE NUTRIZIONALE | - | 1.01 Articolo in rivista | - |
Cholesterol-lowering probiotics: in vitro selection and in vivo testing of bifidobacteria | Bordoni A; Amaretti A; Leonardi A; Boschetti E; Danesi F; Matteuzzi D; Roncaglia L; Raimondi S; R...ossi M | 2013-01-01 | APPLIED MICROBIOLOGY AND BIOTECHNOLOGY | - | 1.01 Articolo in rivista | - |