Food, art and love as a source of pleasure. The text analyzes some psychological mechanisms of artistic enjoyment, considering specific similarities with what happens also in the relationship of man with food and the erotic dimension. Particular emphasis is given to the Freudian concept of “preliminary pleasure” and “psychic bottleneck” especially in the light of some notes by E. H. Gombrich.
l testo analizza alcuni meccanismi psicologici della fruizione artistica, considerando specifiche analogie con quanto accade anche nel rapporto dell’uomo con il cibo e con la dimensione erotica. Particolare rilievo viene dato al concetto freudiano di “piacere preliminare” e di “ingorgo psichico”, anche alla luce di alcune notazioni di E. H. Gombrich.
Ferrari, S. (2016). Cibo, arte e amore – nel segno del piacere. Bologna : Dipartimenìto delle Arti - Alma Mater Studiorum - Università di Bologna.
Cibo, arte e amore – nel segno del piacere
FERRARI, STEFANO
2016
Abstract
Food, art and love as a source of pleasure. The text analyzes some psychological mechanisms of artistic enjoyment, considering specific similarities with what happens also in the relationship of man with food and the erotic dimension. Particular emphasis is given to the Freudian concept of “preliminary pleasure” and “psychic bottleneck” especially in the light of some notes by E. H. Gombrich.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.